Město očima nezávislého člověka

A máme jasno, kdo se bude chtít uklidit do senátu

23.08.2016 14:05

Dlouho očekávaná tajenka se dočkala svého rozluštění. Jsou známá jména kandidátů, kteří by se chtěli stát senátory. Je o mně známo, že od samotného počátku vzniku této horní komory, jsem byl proti ní. Vznikla jen proto, aby se měli kam uklidit politici, kteří zvedli ruku pro rozpad Československa a především, aby nepřišli o peníze. A od té doby nás senát stojí příšerné peníze, aniž by jednou jedinkrát od svého vzniku potvrdil svou roli pojistky demokracie. Jakápak pojistka, když sněmovna přehlasuje veto senátu, stejně jako prezidenta pouhou sto jedničkou hlasů, tedy vždy koalice prosadí svou vůli bez ohledu na mínění národa či zbytku Parlamentu. Senát tak plní jedinou úlohu, šest let klídku a příjmu velkých peněz. Vždyť dle zákona se senát musí sejít minimálně čtyřikrát do roka, ale senátorům se penízky sypou pořád. A my, občané, je chtě nechtě platíme ze svých daní.

Podívejme se nyní na kandidáty do senátu ve volebním okrsku číslo 28 – Mělník, který zasahuje i do našeho města. Kandidují zde, Petr Holeček - TOP 09/STAN, Stanislav Huml – ČSSD, Igor Karen – ANO, Martin Mach – SZ/KDU-ČSL, Zdeněk Štefl – KSČM, Veronika Vrecionová – ODS, Pavel Matějka – SPR-RSČ, Petr Zavadil – Svobodní, Jiří Kobza – SPD a Vlastimil Picek – Podpora občanů.

Z mého pohledu, tedy z pohledu subjektivního a bez ohledu na jakoukoliv objektivitu, neboť ve volbách se nehlasuje nikdy objektivně, ale vždy podle subjektivního vyhodnocení jednotlivých kandidátů, se nyní na jednotlivé kandidáty podívám.

Jako první byl na seznamu uveden Petr Holeček z TOP 09/STAN. Kandidáta samozřejmě naprosto neznám, ale pro mne je naprosto nevolitelná již strana, za kterou kandiduje. Jen jako zajímavost, asistent tohoto kralupského starosty, pokud je má informace správná, je nestraník.  Jeho asistent chtěl zde u mne zveřejnit placenou reklamu, což jsem odmítl, nikoliv z politických, ale etických důvodů, zkrátka v Brandýských novinách, nic podobného nebude. Nabídl jsem mu však možnost vystoupit na Svobodném rádiu, kde vystupuje mnoho kandidátů na senátora, a to ze všech stran a uskupení, které o to požádají. Zpočátku souhlasil, ale pak zjistil, co jsme zač a zřejmě dostal strach, aby si neublížil, a tak najednou neměl na vystoupení v rádiu čas. Pro mne je naprosto nevolitelný.

Následuje Stanislav Huml z ČSSD. Je za prvé z našeho města a mnoho lidí ho zná. Pokud by hlasoval v současné sněmovně proti všem protilidovým a proimigračním zákonům, tedy tak, jak vystupuje třeba na facebooku, bylo by to jasné, alespoň pro mne. Jenomže se nedokáži smířit s tím, že zvedl ruku pro všechny zákony, které ze srdce odsuzuji a přirovnávám je k zákonům Norimberským, například zákon o odzbrojení českých lidí, zákon o šmírování tak zvaných závadných webů, zakompovaných chytře do zákona proti webům s hazardními hrami, zákon o kontrole topení, ale i dalších.

Igor Karen, další z kandidátů, o jehož existenci jsem neměl ani ponětí, asi se příliš v politice neangažoval, nebo není z naší oblasti, to nevím, ale jedno je naprosto jasné, Babišovo ANO je nevolitelné, alespoň pro mne. Totéž platí, snad ještě více pro Martina Macha. Strany, které ho nominovaly, je snad to nejhorší, co u nás tak zvaná demokracie od 89 roku vyprodukovala. Vyjadřování představitelů obou stran, především k ilegální imigraci, činí se vším, co má jen něco málo společného s těmito stranami, naprosto nevolitelné.

Zdeněk Štefek z KSČM je kandidátem jasně profilované a dlouholeté strany, která měla šanci, po naprostém obrácení politiky ČSSD směrem ke středu, ale spíše k liberalismu, stát se vůdčí silou levice, kterou u nás tak moc potřebujeme. Bohužel pro tuto stranu, a ke zklamání mnoha jejích příznivců, KSČM, co se týče současné doby, drží bobříka mlčení.

Veronika Vrecionová z ODS je podle mého mínění, již nevolitelná. Za prvé její mateřská strana přestala být výtahem k moci, ztrácí nejen členstvo, ale i rozhodující význam, takže se domnívám, že mnoho lidí i v tomto volebním okrsku, někdejší baště ODS, jí hlas nedá.

Pavel Matějka z Velké dohody, na kandidátce Sládkových republikánů. Tady je ohromná chyba, že Pavel Matějka za prvé je kandidován nevolitelnou stranou a za druhé, že nepochopitelně byl umístěn do okrsku Mělník. Pavel Matějka je velice známý neohrožený a statečný bojovník proti současnému establishmentu, imigraci a zavlékání republiky do područí islámu, stejně tak snah o rozpoutání války s Ruskem. Je však znám především v Praze, tam měl kandidovat a na jiné kandidátce, takhle je bez šance a je to škoda, je to čestný, rovný chlap.

Petr Zavadil ze Svobodných. Tak tato strana., snad jako jediná z našich stran, vystupuje v europarlamentu podle mého gusta. Domnívám se, že právě z tohoto důvodu by mohl mít Petr Zavadil šanci se dostat do druhého kola, ale uvidíme.

Jiří Kobza z Okamurova SPD. Pokud je mi známo, tak tento kandidát, jako jediný, by byl ochoten eventuálně zvednout ruku pro rozpuštění senátu pro jeho zbytečnost a drahotu. Navíc je členem hnutí, které dlouhodobě usiluje o naplnění ústavy a přijetí zákona o obecném referendu, stejně jako usiluje i tento kandidát osobně o vypsání referenda o vystoupení z EU a NATO. A jelikož o totéž dlouhodobě usiluji též, je zcela jasné, alespoň u mne osobně, čí jméno do urny hodím. Domnívám se, že Jiří Kobza, bývalý pracovník v diplomacii, znalec islámu, jelikož působil právě v těchto zemích, člověk, který není zapojen na vyžírání státního rozpočtu, ale živí se vlastním podnikáním, by měl být těmi voliči, kteří mají stejné názory jak na zavlékání k nám imigrantů, pomalé nasouvání juvenilní justice, stejně jako odporu ke snahám zavléci svět do války, poslán přinejmenším do druhé kola senátních voleb.

Posledním kandidátem je současný starosta Vlastimil Picek. Na téma kandidatury do senátu jsem s ním hovořil, a psal v Brandýských novinách, již dvakrát. Poprvé, když odmítl kandidaturu ČSSD a podruhé, když odmítl kandidaturu STAN. Tehdy mi do novin sdělil, že se rozhodl nekandidovat do senátu především proto, že se chce na sto procent věnovat práci pro město. Tehdy jsem jeho postoj velice chválil. Mám totiž celoživotní odpor proti kumulaci funkcí, především placených funkcí ze státního rozpočtu. Každý starosta má odměny, tedy příjem, aby mohl vykonávat svou funkci s maximálním nasazením. Pokud jsou funkce podobného zaměření dvě, je zcela zřejmé a logicky vyplývající, že se obě funkce, a jsou borci, kteří těchto placených funkcí zastávají i 29, jako například současný hejtman Hašek z ČSSD, nemůže vykonávat stoprocentně. V době jednání senátu by starosta chyběl ve městě a naopak. Pro mne osobně je kandidatura starosty Picka zklamáním, pokud dříve říkal, že chce vykonávat funkci starosty na sto procent, tak už to nyní neplatí? Nebo že by byla košile bližší nežli kabát? Či by se po zvolení do senátu funkce starosty vzdal? Vím, že to neplatí ani jako hypotetická možnost.

Podle kandidátky na senátora vyplývá děsivá, alespoň pro mne, skutečnost. Klidně se totiž můžeme dočkat ve druhém kole souboje bývalého generála a bývalého policisty.

Vladimír Kapal

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.