Město očima nezávislého člověka

Lidé dali jasně najevo, co si myslí o senátu

16.10.2016 10:22

Letošní volební seriál skončil. Oboje volby ukázaly, že o kraje, ale především o senát lidé zájem nemají. Letošní krajské volby měly druhou nejnižší historickou účast a stejně tak i volby senátní, kdy ve druhém kole přišlo k volebním urnám jen o něco málo než 15 % lidí. Předpokládám podle výsledků tohoto druhého kola, že nejdisciplinovanější byli voliči nejmenší koaliční strany ve sněmovně, lidovci.

Velmi krátce po zinscenované změně režimu se papaláši rozhodli, že zahájí éru masívního rozkrádání toho, co bývalý  režim za čtyřicet let nashromáždil a začalo to zrušením krajů a jeho úřadů. Majetek byl zcela a nepokrytě rozkraden a my, občané, jsme jako hloupé ovce mlčeli, a to včetně mne.  Jako příklad mohu uvést někdejší Svobodovu vilu, která patřila kraji a byla nikoliv předána městu, jak jsme očekávali, ale zašantročena, prodána a někdo si přišel na pár milionů korun. Jako důvod rušení krajů a především krajských úřadů bylo uváděno, že kraje jsou občanovi příliš vzdálené, nemají přehled o potřebách obcí a je proto spíše potřeba podpořit okresy. Stalo se a kraje byly zcela rozkradeny.

Pak jsme vstoupili do EU, jako omámené ovce jsme v referendu o vstupu rozhodli, i když mám opět o jeho čistotě pochybnosti a všemocná, nikým nevolená a feudálně se chovající Evropská komise rozhodla, že evropské země musejí mít regiony, tedy opět u nás kraje. Záměrně píši o EK, neboť evropský parlament je snůška šašků a vyžírků, bez jakékoliv pravomoci. Stačí jen fakt, že europarlament není zákonodárným orgánem, nýbrž pouhým schvalovačem návrhů právě EK. A tak se za miliardy, samozřejmě vycucané z našich peněženek, však proto máme v souhrnu všech povinných plateb jedny z nejvyšších daní v Evropě, znovu nakoupily objekty, vybavily se za další miliony a zavedly se opět kraje, které jen pár let předtím, byly naprosto zbytečné. A naopak se zrušily okresy.

Mělo to za následek jediné, kraje a jejich zastupitelstva se naprosto odloučila od potřeb jednotlivých obcí a miniregionů, a to už vůbec nehovořím o radě a hejtmanech, to už je zcela nepokrytě obnovená feudální šlechta. A kraje se začaly, a bylo to naprosto pochopitelné, chovat jako malý stát ve státě a velkomožně určovat komu a kolik co milostivě dají. A lidé? Ti se začali chovat naprosto pragmaticky, však na ně bývalý prezident Klaus nemálo apeloval, aby se tak chovali, a přestali se o kraje zajímat, což dali jasně najevo při každých krajských volbách. Nechodili k nim. Pro mne z toho vyplývá jediné, vše, co ve státní správě neslouží občanům, je zbytečné. Kraje by se měly opět zrušit, ať si EK kafrá, co chce. Jenomže to by přišly tisíce úředníků, naprosto neinformovaných o dění ve svěřeném regionu, o svůj velice pěkně propečený a chutný chlebíček a ty tisíce darmožroutů by se musely konečně začít živit poctivě, pokud by to vůbec dokázaly. Takže se kraje asi nezruší, alespoň do té doby, kdy se do vlády konečně dostanou vlastenci a přijmou zákon o referendu a občané sami nerozhodnou, zdali v naprosto zbytečné EU vůbec setrvávat, Velká Británie nám může být vzorem. A do té doby ke krajským volbám budou lidé chodit minimálně.

Senát. Velký a naprosto zbytečný! Při jeho vzniku se odůvodňoval tím, že by to měla být jakási pojistka demokracie. Nesmysl! Od samotného počátku to byla skvěle placená trafika pro ty poslance, kteří zvednou ruku pro rozpad státu, jak opět nařídila EK, a přitom nepřišli o své peníze. Pro nic jiného senát nevznikl. Pokud by měl mít smysl, pak možná jedině tehdy, kdy by sněmovna musela odmítnutí jakéhokoliv zákona senátem přehlasovat pouze ústavní většinou, a nikoliv směšnou stojedničkou. Vždyť tu musí mít jakákoliv koalice, aby vůbec mohla vládnout, takže role senátu je v tomto případě na nic. A když už jsme u toho přehlasovávání, tak se domnívám, že při vetu prezidenta, tedy nejvyššího představitele státu, by přehlasování muselo být podmíněné minimálně sto osmdesáti hlasy poslanců, aby mohl nějaký paskvil zákona platit. A ještě jedna věc, měli bychom se vrátit k prvorepublikové praxi a zavést odvolatelnost politiků, jakýchkoliv, a to počtem hlasů, kterými byl zvolen plus jeden. Jinak se stává to, co vidíme nyní u ČSSD. Naprosto otočila, dělá to, co nikdy neříkala, a proto jí to lidé dali ve volbách jasně najevo.

Takže, co se senátními volbami? Pokud nebude zbytečný, drahý a naprosto nefunkční senát zrušen, měly by se alespoň změnit volby do něho. Výsledky letošních voleb jasně ukázaly, že ke druhému kolu přišli pouze disciplinovaní straníci, nebo příslušníci jedné komunity či rodinní příslušníci kandidátů, jinak málokdo. Proč tedy mít dvě kola?  Nestačilo by jedno a vítězem by byl prostě a jednoduše ten, kdo získá nejvíce hlasů? Jenomže to by naši politici museli být těmi politiky, kteří by uvažovali ve prospěch lidu této země a nikoliv nabubřelí vyžírkové, kteří myslí jen na své prebendy.

Letošní volby tudíž jasně prokázaly, že lidé budou chodit k volbám jenom tehdy, kdy budou přesvědčeni o jejich smysluplnosti. K těm zbytečným zkrátka chodit nebudou. A byť v mnoha záležitostech souhlasím s prezidentem Zemanem, v jednom jsem s ním v zásadním rozporu. On by chtěl zavést povinnost jít k volbám, jako to bylo za komančů. A já bych proto musel začít dělat na protest proti této nesvobodě volby jít či nejít volit, stejné opatření, jaké jsem dělal tehdy. Do obálky bych házel čistý prázdný list ze školního sešitu. Protože mně strašně vadí jakékoliv omezování lidské svobody. Tento zákon by mi vadil stejně, jako zákon komínový, odzbrojovací, shromažďovací a další a další, které tento parlament přijímá, a který je každý zaměřen proti lidem.

Vladimír Kapal

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.