Město očima nezávislého člověka

MOŽNOST VÝBĚRU.

12.07.2016 10:58

Roky neběží, ale přímo se řítí. To si uvědomuje každý, když překoná hranici 60 let věku. Když se vrátí do svých dětských let, ví, že nad svou hlavou měl (i ještě někde má) dráty elektrického vedení. Při pádu stromu nebo neopatrnosti při přepravě vysokých nákladů dojde k přetržení drátů a přerušení dodávky proudu. Po mnoha letech dochází k přemisťování vedení ze sloupů do země. Rozvody jsou vedeny kabely. Práce se provádějí postupně, po ulicích. Záleží na dobré souhře mezi rozvodnými závody a městem. Aby budování chodníků bylo v souladu s ukládáním kabelů. Rozvodné závody musí v některých místech umístit sloupky, ve kterých jsou rozvaděče. Jiné řešení asi není. Někteří občané jsou požádáni, zda umožní vestavět takový sloupek do jejich oplocení.   Mají možnost výběru!   Dá se říci, že provedení sloupků má technickou i estetickou úroveň. Někteří občané, přestože jim nevznikne žádný finanční náklad, toto řešení odmítnou. Pak musí být sloupek umístěn do prostoru a tím zhoršuje výhled do křižovatky. Položme si otázku, zda by občan, který odmítl dát souhlas s umístěním sloupku do oplocení a byl on nebo jeho auto poškozeno díky špatnému výhledu, zalitoval svého rozhodnutí. Je si vědom toho, že se toto může stát i některému jeho spoluobčanovi? V nejhorším případě může dojít i k zabití.  Měli bychom uvažovat celospolečensky!  Na některých místech, ještě v blízkosti těchto sloupků, stojí sloup telefonního rozvodu, třeba i s betonovou patkou. Tam je výhled do křižovatky ještě horší.

Pan Graham Bell, v roce 1876 vynalezl telefon. (alespoň dle školního výkladu)  A my i dnes taháme dráty po sloupech jako za doby pana Bella. I když asi většina používá mobilní telefon. Bereme tuto skutečnost na vědomí. Ale majitel těchto telefonních rozvodů by měl dbát na to, aby jeho sloupy nebyly v polohách opilců. Tu na jednu stranu tam na druhou. Měl by si uvědomit, že i toto je vizitkou firmy.

                Takže nespěchejme na takto „zapráskaných“ křižovatkách a uvědomme si, že platí pravidlo „přednost zprava“ pokud není určeno značkou jinak.  Přejme si odpovědné spoluobčany a bezpečně ujeté kilometry.

 

                F. Štecha

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.