Město očima nezávislého člověka

S velkou slávou měl být most otevřen 28.7. Nebude!

27.07.2012 12:33

S opravdu velkou slávou měl být v sobotu 28. července otevřen most přes hlavní koryto Labe i pro automobilovou dopravu.

Lidé se měli shromáždit v jedenáct hodin dopoledne u tělocvičny Karla IV. a průvodem dojít přes nový hlavní most. Přesně ve dvanáct hodin, tedy v pravé poledne měl zaznít výstřel z děla, měla se přestřihnout páska a následovat zřejmě měly oslavné projevy potentátů.

Radnice si na tuto akci dokonce zajistila pro občany letáky, aby jich přišlo co nejvíce. Jenomže všechno je jinak. Dnes, tedy v pátek 27.července ráno došel e-mail, kterým radnice celou akci odtroubila. Pracovnice radnice Petra Fialová v něm zároveň žádala, aby byly staženy z oběhu všechny vytištěné letáky.

„Více podrobností o této akci zatím nejsou k dispozici,“ uváděla na závěr e-mailu, a tak důvod, proč nebude zítra most otevřen ani kdy se tak stane, se ani zastupitelé ani občané nedozvěděli.

Každopádně otevřením volného průjezdu mezi oběma městy odpadne, především pro občany Staré Boleslavi, dlouhotrvající a finančně velmi náročné trauma. Byť starosta Ondřej Přenosil zásadně odmítá dělení města na Brandýs a Boleslav a trvá na tom, že přece jde jen o jedno město, obyvatelé ani jednoho z měst se s tímto faktem nesmířili a stále město dělí na Brandýs a Boleslav, stejně, jako tomu bylo před rokem 1960, kdy byla města administrativně sloučena.

Rozdělení obou měst se uzavřením mostů jenom prohloubilo a kdyby nebylo opětovné získání samostatnosti historické Staré Boleslavi spojeno s ohromnými problémy týkajícími se veškerých dokladů a dokumentů, jejichž vyřizování by občany stálo přinejmenším jednu celou dovolenou a nemalé finanční náklady, asi by měla být Stará Boleslav opět samostatná, vždyť byla jedním z pilířů vznikajícího českého státu za dlouhodobého panování knížete Boleslava I. Za třicet sedm let jeho vlády se původní Václavovo knížectví okolo Prahy rozrostlo do podoby takřka dnešního státu.

Jakmile se ke mně dostane informace o tom, kdy vlastně bude most přes Labe otevřen, budu veřejnost informovat.

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.