Město očima nezávislého člověka

A je to tady, jako v minulosti dostal přednost městský zaměstnanec!

18.08.2016 11:31

V minulém zápisu z jednání rady města se uvádělo jednání o přidělení uvolněného bytu v majetku města pracovníku městské akciovky, jako bytu služebního.  Pro připomenutí uvádím, že o této alternativě před jednáním rady města, jednala Bytová komise a došla k závěru, jak vyplynulo ze zápisu a hlasování této komise, že uvolněný byt doporučuje pronajmout sociálním případům, například matce samoživitelce. Rada města tento bod jednání posléze přerušila.

Na jednání rady města 4. 8. 2016 se k tomuto bodu opět vrátila. Bylo uvedeno, že město nemá vyčleněny byty, které by sloužily jako služební. V Pravidlech pro hospodaření s obecními byty je uvedeno, že byty se člení pouze na byty s váznoucím dluhem a na byty bez dluhu, jiné členění bytů uvedeno není, tedy ani se nikde neuvádějí byty služební. Opět bylo konstatováno radou města, že Bytová komise navrhovala obsazení bytu pro uvedené skupiny žadatelů, a to samoživitelky nebo samoživitele, v pořadí důležitosti dále následovaly rodiny s dětmi a teprve poté všichni ostatní žadatelé.

Radní Miluše Zahrádková uvedla, že v rámci odůvodnění případného rozhodnutí rady města proti doporučení Bytové komise, v mezidobí pominuly všechny překážky přidělení služebního bytu, neboť žadatel, pracovník městské akciovky, po rozvodu již není vlastníkem žádné nemovitosti, kde by mohl bydlet, a doporučila, aby rada města zvážila vyčlenění předmětného bytu jako služebního a rozhodla o jeho přidělení, a to dočasně, maximálně však na 12 měsíců. Radní Jan Jirovský následně podal protinávrh o dočasném přidělení bytu maximálně na 6 měsíců, ale stejnému žadateli, tedy pracovníku městské akciovky.

Výsledek hlasování se dal předpokládat. Doslova a do písmene dopadlo hlasování naprosto stejně, jako tomu bylo za minulého režimu, kdy obyčejní lidé – žadatelé o byt měli smůlu, a to i když byli třeba ve velmi špatné situaci a byty byly přidělovány přednostně těm, kterým byl tehdejší Národní výbor nejblíže, tedy vlastním zaměstnancům a známým.

I toto hlasování se neslo doslova a do písmene v duchu někdejších rozhodnutí. Rada města rozhodla o udělení výjimky z přijatých Pravidel pro hospodaření s obecními byty v majetku města a vyčlenila byt č. 2/34 ve Staré Boleslavi jako služební. Dále rada města rozhodla o uzavření smlouvy o nájmu bytu jako služebního maximálně však na dobu určitou, a to do 31. 8. 2017 právě s pracovníkem městské akciovky, za nájemné ve výši 90 Kč za metr plochy a měsíc, přičemž byt 1+1 má výměru 34,62 m2. Zároveň rada města uložila správci bytového fondu uzavřít smlouvu na nájem bytu nejpozději do 31. 8. 2016.

Jsem přesvědčen, že za rok už se nikdo k tomuto rozhodnutí rady města nevrátí. Nájem skončí a bude bez jakéhokoliv poprasku či dalekosáhlého projednávání prodloužen na dobu neurčitou a bude vymalováno. A Bytová komise může navrhovat, co chce, radní si nakonec stejně udělají, co chtějí. V tomto případě hlasovali nakonec pro tento návrh čtyři radní, dva radní se zdrželi a jeden si dovolil dokonce hlasovat proti tomuto návrhu. Takže shrnuto, o přidělení bytu známého nakonec rozhodl jeden jediný hlas. Čí asi?

Vladimír Kapal

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.