Město očima nezávislého člověka

Budeme mít dražší vodu?

16.06.2016 09:38

V poslední době se v mainstreamu objevuje stále více informací o tom, že v důsledku neustálého snižování zásob podzemních vod je nutné přikročit k šetření s pitnou vodou. A jak je u nás zcela obvyklé, toto opatření se zařídí tím, že se zdraží vodné a stočné. V některých tiskovinách se objevila informace, že by se vodné mohlo zvednout pro české domácnosti až o třetinu.

Podle dostupných statistik, ale i z výroční zprávy správce vodovodu a kanalizace ve městě vyplývá, že již při současných cenách vodného a stočného občané odebírají stále méně vody, prostě se snaží šetřit. Čím více však šetří, tím více se voda zdražuje, aby zisky společností provozující vodovodní řady zůstávaly na stejné výši.

Výše vodného, a tím pádem i stočného, je v různých městech různá, záleží to na místních úpravách cen. Všechny města a obce se však při stanovování cen vody musí řídit vládní vyhláškou, pokud ne přímo zákonem, kde je stanovena maximální výše ceny za pitnou vodu. Pokud by stát, když uvažuje o zvýšení ceny za pitnou vodu, chtěl vydělávat na občanech ještě více, změní prostě buď vyhlášku, nebo zákon a obce okamžitě podle toho zvýší i svou cenu.

A tak zatímco v některých evropských zemích se za pitnou vodu neplatí, je zcela pro obyvatele zdarma, platí se pouze náklady na odkanalizování odpadních vod, u nás stát své občany doslova vydírá a odírá neustálým zvyšováním ceny za vodu. A to i u nás je přitom uzákoněno, že voda je stejně jako jiné nerostné bohatství, součástí nerostného bohatství země a státu. A kdo tvoří stát? Vláda? Poslanci? Politici? Nikoliv! Stát tvoří občané, a tudíž nerostné bohatství patří jim, alespoň co se využívání vod týče. Tak to například platí v Itálii, kde se za pitnou vodu neplatí nic. U nás jsou tak občané pouhým zdrojem výdělku pro stát.

V našem městě naštěstí byli dřívější zastupitelé natolik moudří, že vlastní vodovodní řady, ale i zdroje pitné vody, nepronajali vyděračské francouzské Veolii, ale ponechali je ve vlastnictví města.  Proto se domnívám, že by současní radní a zastupitelé měli tento fakt mít na zřeteli a neměla by se cena za vodu příliš pro občany šroubovat do nesmyslných výšek.

Vladimír Kapal

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.