Město očima nezávislého člověka

Budou se zřizovat mikrojesle

25.05.2016 10:33

Spolek Brandýský Matýsek podal radě města žádost o partnerství města v grantovém programu „Pilotní ověření péče o nejmenší děti v mikrojeslích v ČR.“ Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo výzvu podpořenou Evropským sociálním fondem v rámci operačního programu zaměstnanost K účasti na tomto programu je nutné, aby žadatel, v tomto případě Brandýský Matýsek, doložil podporu města formou partnerství v projektu bez finanční podpory města.

Toto partnerství nevyžaduje při podání žádosti sepsání speciální smlouvy o partnerství, je potřeba pouze souhlas obce či města formou souhlasu, například souhlasné stanovisko rady města. Vymezení partnerství bez finančního příspěvku zahrnuje několik bodů:

1/ Partner se podílí na přímé přípravě žádosti o dotaci, na průběžné realizaci projektu, účastní se kontrol a bude vytvořena pracovní skupina pro podávání informací v pokračování projektu.

2/ Partner, v tomto případě město, se podílí na věcné realizaci projektu a to tímto: a) spolu s příjemcem dotace se bude podílet na vytvoření pravidel pro přijetí dětí do mikrojeslí, b) partner posléze obdrží pořadník dětí, které splnily kritéria přijetí, c) partner umožní příjemci dotace využití prostor zámeckých zahrad pro pohybové využití dětmi, d) partner umožní službu mikrojeslí prezentovat na webových stránkách města.

Zároveň se však partner, tedy město, zavazuje při realizaci projektu: a) dodržovat principy řádného partnerství, b) dodržovat právní předpisy ČR a EU a pravidla OPZ, c) dodržovat politiku EU, to je zejména hospodářské soutěže a veřejné podpory principu udržitelného rozvoje a rovných příležitostí a nediskriminace včetně rovnosti mezi muži a ženami, d) uchovat veškeré dokumenty související s realizací projektu v souladu s platnými právními předpisy ČR a v souladu s pravidly OSZ, přičemž partnerství nesmí nahrazovat zabezpečení běžné administrace projektu.

Cíl projektu je vybudování mikrojeslí pro čtyři děti ve věku šest měsíců až čtyř let, provoz mikrojeslí nejméně 36 měsíců, z toho bude šest měsíců tak zvaně přípravných, přičemž se počítá s celodenním provozem. Celkově by mělo být podpořeno osm až deset rodin ročně s různou intenzitou docházky a spoluúčast na pilotním ověření s MPSV. Zároveň je nutné provést školení odborného personálu.

Maximální výše dotace pro žadatele, v tomto případě pro Brandýský Matýsek, jsou 2 miliony Kč po dobu 36 měsíců s tím, že realizace bude koncem letošního roku, ale příjem žádostí již byl zahájen a to datem 16. 5. 2016. Mikrojesle, dle tohoto projektu, budou koncipovány tak, že se bude jednat o veřejnou službu o děti s pravidelnou péčí v malém kolektivu, přičemž by kapacita mikrojeslí byla vždy čtyři děti. Projekt zároveň upozorňuje, že není náhradou rodinné péče o malé děti, zároveň však žadatelé budou muset splnit řadu kritérií a doložit je doklady o tom, že: rodiče jsou zaměstnáni nebo vykonávají podnikatelskou činnost, v případě nezaměstnanosti si aktivně zaměstnání hledají nebo jsou ve vzdělávacím procesu nebo rekvalifikaci. Osoby pečující o dítě a žádající o zařazení dítěte do mikrojeslí, budou vedeny v evidenci dítěte.

Rada města projednala a schválila souhlas s přijetím partnerství bez finančního příspěvku pro Brandýský Matýsek, čímž bude město považováno za partnera při tomto projektu. V podobném duchu, tedy žádost o spoluúčasti na tomto pilotním programu, zaslala městu i Ekolandia o.p.s. Čelákovice. Tato společnost uvedla, že by hodlala otevřít mikrojesle v budově v Brandýse nad Labem ve Výletní ulici, kde se nyní nalézá i mateřská škola. Rada města i s touto žádostí bez finanční spoluúčasti souhlasila, takže lze předpokládat, že v Brandýse nad Labem budou fungovat dvoje mikrojesle se dvěma různými společnostmi, z nich každá by měla nárok na dvoumilionovou dotaci v průběhu 36 měsíců.

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.