Město očima nezávislého člověka

Grantový program města je vyhodnocen

29.04.2016 13:02

Příspěvky města ze svého rozpočtu různým organizacím se dělí do čtyř kategorií za 1) to jsou příspěvky na činnost společenským, kulturním a zájmovým organizacím, za 2) příspěvky na činnost sportovním organizacím, za 3) příspěvky na činnost sportovním organizacím, a to na opravy a investice a za 4) celkový grantový program města.

Znění jednotlivých grantových programů pro poskytování dotací bylo vypsáno počátkem letošního března, pro jednotlivé spolky byl poté připraven seminář s představením zcela nového systému grantové politiky města a spolky byly seznámeny s požadovaným způsobem vyúčtování, aby jim byla zjednodušena příprava podkladových materiálů na nové žádosti. Termín pro podávání žádostí o granty byl stanoven do data 4. dubna 2016.

Grantová komise ve složení: Vlastimil Picek, Jan Jirovský, Jiří Pařík, Klára Voctářová, Klára Jurčíková, Vladimír Tenčl, Marcela Baláková a tajemníkem grantové komise byla Martina Kolářová. Tato komise vyhodnocovala vypsané jednotlivé grantové programy města odděleně, tedy každý program hodnotila zvlášť.

Příspěvky města na činnost společenských, kulturních a zájmových organizací města budou činit celkovou částku 1.250.000 Kč. Návrhy a vyhodnocení jednotlivých žádostí bylo prováděno kulturní komisí, a poté její návrh projednala komise grantová. Grantová komise pak upravila tři případy, nežli jak je kulturní komise předložila. U dvou žadatelů nebyl grant přiznán vůbec, a to z důvodu nedodržení jedné ze základních podmínek přidělení grantu, kterou je registrace spolku na území města, což nesplnil spolek MS Zápy a Chrámový sbor Václav. Naopak tím třetím případem byla žádost Rodinného klubu Klíček, kterému byla částka navýšena tak, aby splňovala kritérium krácení dotací na dvě třetiny, oproti požadovaným částkám v žádostech.

Celkem v tomto programu podalo žádost o grant dvacet jedna organizace a celkový požadovaný objem činil částku 2.101.460 Kč. Vzhledem k faktu, že byla určena maximální částka z rozpočtu, která byla nižší, granty se musely pokrátit a ještě ponechat malou rezervu na nepředvídatelné okolnosti, takže byla v tomto programu rozdělena částka 1.099.760 Kč.

Pro sportovní organizace byla z rozpočtu na granty vyčleněna částka 3.000.000 Kč. Návrhy na přidělení grantů zpracovala sportovní komise, která návrhy předala grantové komisi. V tomto případě, a po důkladném prozkoumání všech žádostí a zároveň doporučení sportovní komise, byl grantový program schválen podle návrhu sportovní komise beze změn. Žádosti podalo celkem dvacet organizací a celková požadovaná částka činila 3.759.786 Kč. Těmto požadavkům nemohlo být vyhověno stoprocentně, a proto se opět muselo krátit, takže se rozdělilo v tomto grantovém programu celkem 2.999.058 Kč.

Dalším grantovým programem je dotace na opravy a investice sportovním organizacím. Předešlý grant byl určen na činnost, to aby se to nepletlo. V tomto programu bylo vyčleněno celkem 2.000.000 Kč, a to tak, že 1.500.000 Kč bylo určeno na investice a zbytek, tedy 500 tisíc Kč na opravy stávajících sportovních zařízení.  Tento program byl hodnocen přímo grantovou komisí. Z důvodu velkého přesahu vyčleněných prostředků, stanovila nejprve grantová komise hodnotící kritéria pro posouzení žádostí. Tato kritéria byla: - využití sportoviště pro registrovanou mládež v dané sportovní organizaci, - šíře mládežnické členské základny žadatele, - rozsah využití sportoviště neregistrovanou mládeží, - výše spoluúčasti a způsob zajištění jejího financování a jako poslední kritérium byla nezbytnost investice či opravy pro sportovní činnost organizace.

Celkem bylo doručeno dvacet žádostí s celkovým finančním objemem 4.883.662 Kč, což velmi překračovalo vyčleněnou částku. Grantová komise vybrala celkem jedenáct projektů, na které přidělila finanční podporu, osm projektů nebylo do grantu zařazeno, jedna žádost nesplnila vypsané podmínky, protože objekt nebyl v majetku žadatele. Celková přidělená částka tudíž činila 1.999.900 Kč

V grantovém programu města byla připravena částka ve výši 857.000 Kč. Tento program byl opět přímo hodnocen grantovou komisí. A opět, jako v předešlém programu byly požadované částky daleko vyšší, nežli je možnost rozpočtu města, a proto byla opět stanovena hodnotící kritéria. Byla to: 1) veřejně prospěšná činnost žadatele, 2) zaměření projektu na mládež nebo seniory, 3) ekonomická náročnost realizovaného projektu a za 4) počet zúčastněných či oslovených osob, dostupnost a rozsah akce.

V tomto programu bylo obdrženo celkem padesát jedna žádostí a objem finančních požadavků dosáhl částky 2. 344.990 Kč. Na základě stanovených kritérií vybrala grantová komise 38 projektů, na které přidělila finanční dotaci, 13 projektů nebylo do programu zařazeno. Celkově bylo rozděleno v tomto dotačním programu podstatně méně peněz, nežli bylo požadováno, takže dotační částka dosáhla výše 857.000 Kč. Byla tudíž rozdělena naprosto celá vyčleněná částka bez jakékoliv finanční rezervy.

Na přidělených dotacích se grantová komise shodla jednomyslně a pro rok 2016 bylo celkem z rozpočtu města poskytnuto organizacím 6. 955. 718 Kč. Rada města návrhy odborných komisí a grantové komise přijala a nad rámec zákona o obcích rozhodla, že celý grantový program města nechá schválit zastupitelstvem na veřejném zasedání 5. května.

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.