Město očima nezávislého člověka

Informace o projektu Vyšší hrádek

08.08.2016 15:44

Jak již Brandýské noviny před časem uvedly, objekt Vyšší hrádek v brandýské části města dříve sloužil jako ubytovací kapacita pro lidi s mentálním postižením. Ještě předtím to byl Ústav slepých žen. Jako sociální objekt pro spoluobčany, kteří nedokázali samostatně žít, sloužil po celá desetiletí. V současné době, panuje v Evropě, a dle mého názoru zcela nesmyslně, názor, že podobné ústavy jsou zbytečně drahé a tudíž nepotřebné. Stejně tak dopadl i Vyšší hrádek. Namísto po desetiletí fungujícího sociálního zařízení se vybudovaly byty a domky se sociální péčí a do nich se lidé z Vyššího hrádku nastěhovali. Jak jsem na vlastní oči poznal, byli tito lidé prostě hozeni do vody a bylo jedno, zdali umí plavat či nikoliv. Je to vidět například v areálu Normu ve Staré Boleslavi, kde někteří z někdejších obyvatel Vyššího hrádku mnohdy neurvale a sprostě na nakupujících vymáhají peníze či cigarety. Dokonce jedna z žen tvrdila, že jí důchod, který dostává, vydrží jen týden. Je to samozřejmé, vždyť tito lidé nemají vypěstované návyky jak vycházet s danou finanční částkou.

Objekt Vyššího hrádku patřil kraji a město jej získalo za symbolickou jednu korunu, protože kraj nevěděl, jak by objekt mohl využít. Rada města proto rozhodla, že Vyšší hrádek bude sloužit jako objekt pro dětské skupiny, zkrátka pro děti. Jenomže to se celý objekt s velkou a krásnou zahradou, musí rekonstruovat. A právě na zasedání rady města dne 28.7. informoval starosta města Vlastimil Picek ostatní radní o stavu probíhající akce Vyšší hrádek.

Ke zpracování projektových příprav bylo přizváno architektonické studio APS s.r.o., a to již v průběhu letošního ledna. V únoru byla dohodnuta koncepce využití objektu a zpracováním projektové dokumentace bylo pověřeno studio APS s.r.o. z Prahy 8. Jednostupňová dokumentace, uvádí zápis z jednání rady města, byla předložena dne 8. 6. 2016. Kontrolní rozpočet stavebních úprav Vyššího hrádku byl vyčíslen na částku 5.936.598 Kč včetně DPH. Na jednání bylo domluveno, že některé položky nebudou realizovány a že bude nutné rozpočet zredukovat tak, aby ale funkčnost zařízení pro provoz dětských skupin byla zajištěna. Upravený rozpočet pak činil částku 3.780.384 Kč včetně DPH.

Poté bylo vedeno několik dalších jednání a nakonec se dospělo k závěru, že další práce na projektu začnou 21. 7., což znamená, že v současné době se opět na projektu již pracuje. Zároveň byly provedeny zkoušky vlhkosti kamerovým systémem a bylo zjištěno, což se dalo předpokládat, že kanalizační systém v objektu je v havarijním stavu a bude potřeba kanalizaci opravit. Zároveň se v minulém týdnu provedly zkoušky těsnosti vodovodního potrubí, ale výsledek zatím nebyl oznámen. Rada města rozhodla, že do termínu 1. 9. Bude připravena oprava havarijních přípojek a hlavního kanalizačního řadu a návrh na způsob provedení bude předložen k posouzení radě města. Každopádně to znamená, že opravy Vyššího hrádku budou město stát pár milionů korun z rozpočtu města, ale aspoň by měl objekt sloužit dětem, což je daleko lepší možnost, nežli kdyby tam vznikly další prostory pro neustále narůstající počet městských úředníků.

Vladimír Kapal

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.