Město očima nezávislého člověka

Jak báby na trhu

05.07.2011 16:14

Události vedoucí ke svolání mimořádné středeční schůze zastupitelstva města slibovaly zajímavou podívanou. Čekala se proto velká účast občanů a bouřlivé prostředí. Prakticky vše se do puntíku splnilo. Naprosto beznadějně naplněný sál Klášterní vinárny opět prokázal, že Staroboleslaváci mají o dění ve městě mimořádný zájem a nenechají si od některých představitelů města nic líbit. Přišla očekávaná rezignace místostarosty Vávry, byl vysloven návrh na odvolání rady města, který neprošel. Starosta Přenosil vyhlásil okamžitě přestávku sotva schůze začala. „To si z nás snad dělá legraci“ prohlásil na adresu starosty pán, který musel odejít dříve z práce, aby jednání zastupitelstva vůbec stihl a teď se měl skoro hodinu dívat na prázdné židle zastupitelů. V daný okamžik však tento pán ještě nemohl tušit, že ta „pořádná legrace“  teprve přijde a bude se odehrávat až dlouho do půlnoci.

Zatímco se někteří zastupitelé odebrali do zákulisí „porcovat medvěda“ a dohadovat se na funkcích, v osiřelém hledišti a jevišti stoupala bojovná nálada občanů vyvolaná touto arogantní přestávkou. Zároveň probíhaly živé diskuse mezi občany o aktuálních problémech města a o kauzách, kvůli kterým místostarosta Vávra odstoupil. Schůze zastupitelů se tedy znovu rozjela v plném proudu a následovaly body v programu a schválení zásadních usnesení a objevil se znovu návrh na odvolání rady města. Hlavně odpůrci těžby písku připravované U Jatek a následné těžké dopravy z toho vyplývající si doslova vybojovali nesouhlas města s těžbou. Projevy odpůrců těžby sklidily potlesk občanů na otevřené scéně. Jen čas však ukáže, bude-li jim to něco platné. Konečné rozhodnutí závisí na Báňském úřadu a všichni víme, jak to v tomto státě chodí. Dalším bodem byla opět otevřena nudná a táhnoucí se kauza Kaufland. Následovaly neustále dokola obehrané písničky odpůrců i příznivců Kauflandu. Venku před sálem dokonce naštvaní lobbisté za Kaufland pokřikovali na místostarostu Javůrka, že na svých pozemcích místo obchodního centra postaví vietnamskou tržnici.

Před dalším hlasování o odvolání rady města byla vyhlášena přestávka a nastalo další zákulisní „porcování medvěda“. Emoce stoupaly a handrkování o lákavou kořist vázlo. Situace byla umocněna nepřehlednými jednáními odehrávajícími se „kdesi v rohu na chodbě“ nebo „venku na chodníku“. Mezi tím se promenádovali nechápající a žasnoucí občané. Znechucená odcházející paní poznamenala: „Tahají se tam jak v mateřské škole o autíčko“. Co poznamenal její manžel nelze publikovat. Někteří zastupitelé situaci psychicky neunesli a předčasně odešli. Jiní zastupitelé odešli, protože na to neměli žaludek. V sále disciplinovaně a rezignovaně seděly jen zastupitelky za KSČM a zastupitel za SZ, s kterými nikdo nejednal. Kolem půlnoci toto nechutné divadlo skončilo s nulovým výsledkem. Rada zůstala. Divadélko skončilo a poskytlo obraz o zoufalé politické kultuře v našem městě, kde peníze jsou až na prvním místě.

Náročná politická jednání v posledním týdnu tedy byla naprosto zbytečná. Dokud se budou naši městští politici před lidmi hádat na poslední chvíli „jak báby na trhu“, nikam to nepovede. Místní ODS se ale zřejmě inspirovala trapnými vládními tahanicemi o koryta a pod vedením pana Tluchoře se sem asi pokouší zavést stejné pořádky a manýry. Doufám, že se to místní ODS nepodaří a tato ostuda se už nebude opakovat.

 

Lukáš Peldřimovský

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.