Město očima nezávislého člověka

Jak se zlatem?

09.08.2011 12:01

 

Zlato je téměř magický kov. Touží se po něm celé věky a je i nositelem mnoha špatností. Zároveň je však i rezervou pro špatné ekonomické časy. V současné době můžeme ve světě konstatovat zvýšený zájem o zlato – jeho hodnota stále stoupá.

Máme nějaké společné zlato – Zlatý poklad republiky? Po vzniku Československa proběhla v roce 1919 Zlatá sbírka, kdy občané věnovali zlaté mince a předměty i jiné šperky své vlasti do společného majetku. (jak odlišné od ideologie jedné nynější politické strany hlásající – vše do soukromého vlastnictví) Zlatý poklad republiky obsahoval 10 tun vzácných  zlatých    historických mincí a 8 tun zlata.

Po Mnichovu jsme o zlato přišli. Muselo být vydáno nacistům. I zahraničí, kde jsme měli zlato uloženo jej nacistům vydalo přestože bylo jasné, že je kradeno. Konec války ukázal, že zlato je stále vynikajícím platidlem. Válečným zločincům pomohlo i za pomoci Vatikánu k útěkům do Latinské Ameriky.. Je otázkou – nepomohlo zlato k úspěšnosti Argentiny a Západního Německa?

 V dubnu 1945 objevili Američané v solných dolech Merkes zlato zde ukryté nacisty. Část byla ještě i označena pečetěmi Národní banky československé. Nebylo tedy pochyb komu náleží. Jenomže touha po zlatě je nekonečná a byla velká. Takže, proč jej dát Československu. Politika ?! Až po 44 letech (v roce 1982) od Mnichova se odrbané zbytky našeho Zlatého pokladu vrátily zpět. (nejen to. Československo, oproti jiným ani nikdy nedostalo finanční vyrovnání od Německa jak bylo v duchu závěrů dohody o reparacích.)

Máme zbytek Zlatého pokladu republiky, jak jej budeme využívat v nynější situaci kdy cena zlata stoupá?

Toto zlato nemáme!   Bylo prodáno v roce 1998 na základě rozhodnutí bankovní rady ČNB. Zlato nepovažovali za hodnotnou věc. Kolik asi proděláváme?

Jak by nám své rozhodnutí zdůvodnil guvernér pan ing. Tošovský a jeho kolegové z rady?

Kladu si otázky: má právo bankovní rada rozhodnout o majetku republiky bez souhlasu Parlamentu a prezidenta republiky?

                          Je vhodné nahradit stoletími uznávané zlato za papíry?

                          Jak se zlatem?

                                                                             

F. Úvaha.

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.