Město očima nezávislého člověka

Jak skončí koaliční krize?

12.08.2011 15:04

Od 29. června, kdy rezignoval, pod tlakem několika stran v zastupitelstvu, místostarosta Milan Vávra, se zastupitelstvo nesešlo. Další zasedání by se mělo konat až 5. září na brandýském zámku. A tak trvá schizofrenní koaliční stav. Místostarostu, odpovědného za investice a tudíž za finance, zatím nemáme, sedmého radního také ne. Došlo tak k tomu, před čím jsem varoval. I když už Vávra ve funkci není, ve výběrových komisích na dodavatele staveb, především na revitalizaci náměstí, stále figuruje a podle informací, které jsem obdržel, vystupuje stejně, jako kdyby ve funkci byl. A to dobré není.

Po zveřejnění výsledku auditu k hospodaření nemocnice, kde se jasně prokázalo napojení ODS na první majitele firmy PP Hospitals osobou pokladníka ODS Radka Kundráta, mimochodem v této funkci je dosud, jsme se oba, tedy já a Stanislav Huml stali pro ODS jako potenciální koaliční partneři nepřijatelní. Navíc je pro zastupitele této strany, je jich šest, naprosto nemyslitelné, aby se stal Stanislav Huml dokonce místostarostou odpovědným za investice. Až příliš by viděl pod pokličku, a to nemohou připustit.

Stejně tak je pro stávající koalici nepřijatelný radní Josef Dašek, díky informacím, které z Rady města získává až příliš „šťourá“. Vedlo to až k tomu, že se místní organizace ČSSD rozdělila a vznikla další organizace ČSSD v čele s místostarostou Javůrkem a zastupitelem Bímou, čímž se stal Dašek osamoceným a domnívám se, že bude z rady odvolán.

 Jak to asi bude? Opět je ve hře několik variant. Tou první je zachování stávající koalice, tedy ODS (šest zastupitelů), ČSSD II. (dva zastupitelé) a SNK (tři zastupitelé), tedy velmi křehká většina jedenácti zastupitelů. Předpokládám, že by mohl být do rady a na místo zástupce starosty, k Javůrkovi a Čierné – Peterové, dovolen další člen ODS. Spekuluji, že by to mohl být předseda Finančního výboru Emr.

Další variantou by mohla být koalice ODS, SNK, ČSSD II. a TOP 09. Tato koalice by byla velice silná, měla by dokonce 15 zastupitelů. Jenomže tady existuje rozpor. Pokud mohu věřit jeho slovům, tak místostarosta Javůrek prohlásil, že do koalice s TOP 09 nikdy nevstoupí. Pokud by svému slovu dostál, pak by koalice ODS, SNK a TOP 09 měla stále 13 hlasů. Je tady však další problém, TOP 09 si nárokuje místo starosty, a to generála Nekvasila, s čímž ODS souhlasit samozřejmě nemůže. Varianta se starostou Nekvasilem by byla tou nejhorší, která by město mohlo postihnout. Alespoň z mého pohledu opozičního zastupitele. Stále se domnívám, a čím dál tím silněji, že starostou by měl být někdo, kdo dokonale zná město, je s ním spjat a především mu o město jde.

Proto se ve své spekulaci domnívám, že nejpravděpodobnější variantou vládnoucí koalice bude varianta první. Vše tomu totiž nasvědčuje.

Ve hře je i varianta vše proti ODS. Tedy TOP 09, SNK, ČSSD I. s tichou podporou KSČM. V tomto případě by měl být starostou právě generál Nekvasil. Ani pro tuto variantu vládnoucí koalice bych ruku nezvedl a pevně doufám, že k této variantě nedojde.

Každopádně nás čeká velice zajímavé zasedání.  

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.