Město očima nezávislého člověka

Kaufland – jde o lidi nebo jen o osobní prospěch?

19.05.2011 12:21

V posledních letech nic tak nerozvířilo veřejné mínění a zastupitele, jako otázka výstavby obchodního centra vedle stávajícího Penny. Nejsem příznivcem superhypermarketů nebo jak se ty monstra nazývají. Vadí mi, že zničily téměř všechny české obchodníčky, kteří jim nemohli cenově konkurovat a lidé mající rok od roku stále hlouběji do kapsy se chovají ekonomicky – kupují tam, kde je zboží nejlacinější, tedy právě v nich. Na kvalitu se až tak nehledí. Z těchto důvodů jsem byl, jako člověk žijící ve městě dlouhých více než dvaašedesát let, zásadně proti výstavbě dalšího cizího supermaketu, navíc uprostřed města. Jenomže. Ono je skoro pokaždé nějaké to jenomže. Tak tedy, jenomže teď vstoupily do hry i městské pozemky, ležící hned vedle těch 1.800 m2 pozemků patřících již několik let daveloperské firmě, na nichž by měl Kaufland vyrůst. Všichni víme, jak dopadá ekonomická politika páně Kalouska nejen na lidi, ale i na města. Zásluhou tohoto chemického Alího, ministra financí, přišlo letos město o 17 % rozpočtu. Peníze, 152 milionů, prostě nedorazilo a nedorazí. Ale rozpočet musí být podle zákona vyrovnaný, takže se opět prodává městský majetek. Opět se jedná, mimo jiné, i o byty, tentokrát i s nájemníky. A majetek města se tenčí, téměř žádný už nezbývá. Podívejme se na věc z jiného soudku. Město koupilo za 38 milionů korun od brandýské nemocnice pozemky, 20.000 m2 jich bylo. Podle územního plánu tam je nízká zeleň, tedy tráva. Cena však odpovídá pozemkům stavebním. Existuje na ni znalecký posudek, budiž, já ho neviděl. Podle starosty města je na těchto pozemcích záměr vybudovat jakýsi odpočinkový, relaxační park. Tento záměr vítám a jsem všemi deseti pro! Ale opět tu je ono jenomže! Jenomže vybudovat takovýto park, aby opravdu splňoval předsevzetí města, stojí dnes kolem patnácti milionů korun. A tady je jádro pudla! Město tyto prostředky nemá a minimálně čtyři roky mít nebude, nežli, jak doufám, se změní vláda a na finanční ministerstvo nedosedne odpovědný ekonom, který Kalouskovy šílenosti zruší a vrátí nás opět mezi normálně fungující evropské země. To znamená, že do konce tohoto volebního období město nebude dostávat tolik peněz, kolik potřebuje a bude muset prodávat i ten zbytek majetku, který mu ještě zbývá. Jsem skálopevně přesvědčen, že lákadlo 38 milionů za pozemky po nemocnici, kde dříve bylo po desetiletí zahradnictví, bude tak silné, že je zastupitelstvo, a může to být i to příští, prodá. Můžeme hádat komu. Opět nějaké daveloperské firmě, která by na nich třeba chtěla stavět činžáky. A krásný plán na zelené „údolí“, kde by si mohly hrát děti a lidé si ve stínu košatých listnáčů mohli odpočinout od každodenního stresu, bude ten tam, ztratí se jak loňský sníh.

A jsme opět u Kauflandu. Nabízí městu, že pokud kývne na výstavbu obchodního centra, na vlastní náklady, tedy patnáct milionů korun, postaví onen odpočinkově relaxační park se vším všudy. Pokud by už stál, jen horko těžko by se pozemek mohl prodat na výstavbu činžáků.

Takže půjde o jedno. Porovnat, zda nárůst dopravy, který by s Kauflandem jistě přišel, je tak hrozným mementem, že obětujeme i možnost výstavby parku. Navíc, když se firma zavázala a je ochotna postavit novou komunikaci, která by dopravu odvedla od sídliště a značně neprůjezdné ulice Zahradnické.

Já, ač jsem již starý muž, dávám přednost výstavbě obchoďáku a zároveň i parku, neboť se domnívám, že by lidem ve městě toto řešení prospělo. Měli by nejen krásný park, ale i levnější obchoďák, který by cenami konkuroval těm stávajícím a mohl zapříčinit, že i ony by ceny musely snížit.

Nejsem dogmatik, takže, byť jsem byl zpočátku zásadní odpůrce výstavby Kauflandu, nyní jako zastupitel bych pro jeho výstavbu, samozřejmě spojenou se všemi sliby firmy, ruku zvedl.

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.