Město očima nezávislého člověka

Kdo stojí za vytunelováním nemocnice?

31.07.2011 12:59

Audit na hospodaření firmy PP Hospitals, která nemocnici koupila za směšných sedm a tři čtvrtě milionu korun, zcela jasně prokázal, že nemocnice byla kupována nikoliv proto, aby fungovala, ale jen kvůli vytunelování.

Projděme si to v rychlosti od začátku. Nemocnice se začala neúměrně zadlužovat již za prvních ředitelů z doby, kdy byl zrušen OUNZ. Také se tam ředitelé střídali jak na běžícím pásu. Když ředitelování opouštěl někdejší tajemník MěÚ v Brandýse Vaněček, aby se ujal funkce místostarosty, byl dluh nemocnice 15 milionů korun. Ředitelka Janková dluh zvedla na něco kolem dvaceti milionů korun a v době její privatizace byl dluh již 35 milionů korun. Proto, tvrdil Bendl, ji prodal kraj tak lacino. Okamžitě po uzavření smlouvy, ve které byla i klauzule, že se nesmí s majetkem zařízení pět let manipulovat, podepsal Luděk Rubáš, předseda představenstva Kolínská nemocnice a.s., kam nemocnice patřila, dodatek smlouvy, že noví majitelé mohou majetek rozprodávat. Jenomže již při privatizaci byl z majetku nemocnice vyčleněn někdejší okresní zdravotnický archív v Nehvizdech, který si Kolínská a.s. ponechala a později ho prodala v dražbě. A hned se prodala poliklinika v Čelákovicích, později, a je lhostejné, že se majitelé změnili, se prodala i ředitelská vila a především pozemky městu za obrovskou cenu, když vezmeme v potaz, že podle územního plánu byly pozemky zařazeny jako nízká zeleň.

A nyní se podle auditu ukázalo, že z nemocnice odešlo dalších 16 milionů korun na neznámý účet a byl za tím, jak jinak, Radek Kundrát.

Když přebíral PP Hospitals nemocnici, byla to velká sláva a na rautu byl i tehdejší předseda poslaneckého klubu ODS a co čert nechtěl, zeť Luďka Rubáše, Petr Tluchoř, člen dozorčí rady Kolínské nemocnice a.s.

A další zajímavost. Radek Kundrát byl pokladníkem místní ODS, zdali je i v současnosti, nevím. Ale byl, a to vím, velice propojen právě s Tluchořem, možná i proto byl tehdy i členem kontrolního výboru krajské ODS.

A nastává další možná situace či spekulace. Kundrát již před privatizací nemocnice podepsal smlouvy a řadu dodatků s PP Hospitals, mimo jiné na pozemky a budovy. Cena?

2.414.280 Kč. A ve smlouvě klauzule o smluvní pokutě 5 milionů korun, pokud by PP Hospitals prodal nemovitosti za vyšší cenu někomu jinému. A to se stalo. Pak nastalo vyrovnání, tedy pokuta a výpočet vzniklých škod Kundrátovi, které byly vyčísleny na dalších 15 milionů korun. Nakonec se dohodli a PP Hospitals vyplatil Kundrátovi 16 milionů korun.

Auditorovi se nepodařilo vypátrat, na který účet peníze došly. byl neznámý.

Přišla však další záhada. PP Hospitals, to vše již za majetnictví Vojtíška, prodal dům na náměstí jakési paní Jiříkové z Brna, Zjistil jsem, že se jedná o manželku známého hokejisty Jaroslava Jiříka. Ano, právě toho, který nedávno tragicky zahynul v malém letadle.

Začal jsem zkoumat, podle veřejně dostupných informačních kanálů, spojitosti. Radek Kundrát vlastnil přes dvacet firem, mimochodem na několik z nich byla exekuce, v několika případech byla i vykonána. A v jedné z nich byl společníkem i jakýsi Jiřík. Zjistil jsem, že se jednalo právě o syna nové majitelky domu na náměstí. Že by náhoda?

A teď uvedu informace pouze z doslechu, ověřeny je nemám a ani to nelze. Údajně byl prostředníkem při sjednávání koupě pozemků městem od PP Hospitals právě Kundrát. A za to byl napsán dům na jeho spřízněnou osobu. Dokonce jsem byl informován, že Kundrát vybírá z domu osobně nájemné. Že by náhoda?

A další informace z doslechu. Radek Kundrát údajně vlastní několik bufetů ve zdravotnických zařízeních, kde má působnost Tluchoř. Opět náhoda?

Spojitost mezi Tluchořem a Kundrátem je pravděpodobná, spíše bych řekl jistá.

A teď opět spekuluji, Kundrát byl pokladníkem ODS, podepisoval smlouvy, podle kterých získal 16 milionů, ale účet se nepodařilo zjistit. Že by peníze skončily v pokladně ODS? Jako tam mělo skončit 500 milionů při výstavbě ČOV Praha?

Nevím, ale podezření je veliké.

Osobně velice pochybuji, že podobné transakce by byly jenom dílem Kundráta, domnívám se, že za ním spíše stojí někdo daleko schopnější, protřelejší a bezskrupulóznější.

A spekulujme dále. Kdože to stál za místostarostou Vávrou? Kdo získal dotaci na přestavbu radnice, která nakonec město stála mnohem více nežli se počítalo?

Důkazy nemám, samozřejmě, ale indicie jsou velmi, velmi silné.

Doufám a chtěl bych věřit, že audit na nemocnici, tedy jenom na jednu část hospodaření privatizátorů, je jenom první vlaštovkou a další budou následovat, třeba na znalecký posudek na pozemky, které koupilo město a kde byla znaleckým posudkem stanovena tak obrovská cena, byť se nejednalo o pozemky stavební, ale jenom o nízkou zeleň. A také stále ještě věřím, že žijeme v právním státě a že by všechny tyto podivnosti měl posoudit soud. Ale opravdu nezávislý a neuplacený.

Uvidíme.

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.