Město očima nezávislého člověka

Kdopak si objednal článek v MF?

07.07.2011 11:58

V pátek 1. července vyšel v Středočeské příloze Mladé fronty dnes článek o odstoupení zástupce starosty Milana Vávry z funkce i z rady města. Redaktorka Eva Fryšarová v něm uváděla fakta z pohledu jenom jedné strany – z pohledu odstoupivšího místostarosty. Uvedla v něm i slova starosty Ondřeje Přenosila, který odstoupení stranického kolegy a svého téměř pětiletého zástupce litoval. Dokonce, v rámci jakési podivně pojaté objektivity, hovořila i s obyvatelkou města, která v něm, světe div se, žije již celých dvanáct let a pochvalovala si, jak se město, tudíž i místostarosta Vávra, o své občany skvěle starají a myslí jenom na ně. Proč se nezeptala lidí ze Staré Boleslavi na to, jak se dívají na malou aktivitu radnice při výstavbě mostů? Proč se nezeptala lidí, jak se jim líbí neudržovaná zeleň ve městě? Proč se lidí nezeptala jak se jim líbí každoroční zdražování vody, když to nebylo potřeba? A na spoustu dalších věcí.

Zarážející je však fakt, že se redaktorka ani nenamáhala se zeptat na fakt dobrovolného odstoupení místostarosty nejen někoho z opozice, ale i z dalších dvou stran koalice. Proč se vůbec neptala na důvod, proč byl místostarosta nucen odstoupit?  Nedozvěděla se tak, a ani se o to nesnažila, že osoba místostarosty Vávry byla problematická hned po volbách a všechny strany právě k němu měly velké výhrady. Nedozvěděla se ani příčiny nespokojenosti zastupitelů, podivně předražené městské zakázky, vítězství stále týchž firem ve veřejných soutěžích, o monopolu Stavokompletu téměř na všechny práce spojené s rekonstrukcemi ulic jak v minulém volebním období, tak i letos. Kupodivu se v článku ani neobjevilo, proč vlastně místostarosta odstoupil sám. Nebylo v něm ani slovo o tom, že pokud by Vávra sám neodstoupil, byl by s největší pravděpodobností odvolán a dokonce hrozilo, že by bylo odvoláno celé vedení města a nahrazeno jinými subjekty, tedy bez ODS. Nebyla v něm ani zmínka o tom, že Vávrovo odstoupení umožnilo zůstat ODS u moci, ani o tom, že se na jednání zastupitelů nepodařilo protlačit do rady a uvolněných funkcí vytipované zastupitele.

Článek byl, a nikdo mě nepřesvědčí o opaku, psán na objednávku. Nevím, zda za ním byl Vávra či místní ODS, ale domnívám se, že za tímto oslavným článkem stál mocný muž místní organizace, Petr Tluchoř. Přesně to totiž odpovídá jeho stylu politiky.

Redaktorka by se měla stydět. Psát články na objednávku a pouze pohledem z jedné strany by se nemělo stát standardem. Bohužel se s tímto jevem setkáváme v určitých periodikách zcela pravidelně, a to o svobodě slova a tisku příliš nehovoří.

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.