Město očima nezávislého člověka

Komu patří úcta?

27.06.2011 23:08

Touha po moci byla a bude vždy silná. V naši historii se o ni vždy snažila církev a šlechta. Otevřely se dveře a snaha je již zpátky. Z počátku tichou, nyní již se silnější snahou působí katolická církev. V našem městě se uchytily Svatováclavské slavnosti. Oslava Václava za účasti vysokých církevních a politických představitelů. Zůstává otázka zda by byl český stát kdyby nebylo Boleslava, bratra Václava.

Nepřirozená smrt Václava, získání uznání mučedníka a uznání za svatého. Opravdu svatý? Katolická církev jej uctívá a má symbol pro sjednocování a působení na občany. Jak pomohl našemu národu? Možná dobrý služebník církve, dříve i po smrti.

Co říká bible? Co chtěl Bůh? Odpovídalo tomu chování církve. Vzpomeňme, kdo se proti tomuto chování postavil – Jan Hus. Jak dopadl – upálen zaživa! S požehnáním církve katolické! Nezaslouží si snad HUS aby byl prohlášen za svatého?!

 Neměl by stát, vyzvednout Husa, propagovat jeho myšlenky a chování, uspořádat oslavy za účasti čelných představitelů státu a nechat Václava církvi?

Učení a smrt Husa dokázaly, že nejprostší, ale poctiví šli bojovat za pravdu a spravedlnost. Katolická církev ve spolupráci s mocnými z evropských států je potřebovala zničit. Zničit i myšlenky Husa. Doba husitská ukázala i mocným Evropy ,že v našem národě nejsou pouze bohatí křiváci ale i dostatek odvážných poctivců, kteří nejsou lhostejní. Není to zářný příklad pro naši dobu?

Ve středu 6. července je Den upálení mistra Jana Husa. Vy, kteří sdílíte jeho myšlenky, co zapálit v ten den ve 20, 30 hodin za svým oknem svíčku, jako vzpomínku na Jana Husa? Podívat se , zda v nějakém okně také nasvítí svíčka Je tam někdo se stejným cítěním.

Uspořádat příští rok v tento den krátké setkání občanů sympatizujících s myšlenkami Jana Husa jako vzpomínku na tuto velkou osobnost českého národa. I když není svatý zaslouží si úctu. Nebo ne?

F. Úvaha

           

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.