Město očima nezávislého člověka

Kuchyně končí, proto byl odvolán i její ředitel

06.06.2016 10:16

Usnesením zastupitelstva města ze dne 5. 5. bylo schváleno rozhodnutí o zrušení kuchyně při školní jídelně ve Staré Boleslavi. Jedná se skutečně o zrušení a nikoliv, jak se uvádí v zápisu rady, o sloučení dvou příspěvkových organizací zřizovaných městem. Fakt, že se hovoří o sloučení, je dle mého názoru uváděno jenom proto, aby to lépe vypadalo. Nicméně to nemůže zastřít skutečnost, že se koncem letošního školního roku, tedy 30. června, činnost kuchyně ukončí a žákům a lidem, kteří se v jídelně též stravují, budou obědy dováženy již uvařené, a to z Brandýsa.

A právě z důvodu ukončení činnosti kuchyně při školní jídelně ve Staré Boleslavi, rada města odvolala i ředitele této kuchyně a školní jídelny Miroslava Lafka ke dni 30. 6. 2016. V době prázdnin, kdy školní jídelna nefunguje, by se měla přestavovat na větší kapacitu a začátkem nového školního roku to již bude pouze výdejna obědů uvařených jinde a převážených právě do této výdejny.

O tomto problému, který zahýbal veřejným míněním rodičů žáků chodících do škol ve Staré Boleslavi a zároveň využívajících školní jídelnu, se v Brandýských novinách psalo včetně vyjádření rodičů dětí. Důvodem, jak sdělila rada města, byla malá kapacita míst v jídelně i kuchyni, což by při předpokládaném nárůstu přijímaných dětí do prvních tříd školy ve Staré Boleslavi, nestačilo. Osobně se domnívám, a tvrdil jsem to od počátku celého případu, že rozumnější by bylo zvýšit kapacitu jak kuchyně, tak jídelny, a jistě by to šlo, pokud by byla vůle, nežli kuchyni, s jejíž činností panovala všeobecná spokojenost, jednou provždy zrušit. Domnívám se, že zničit něco, co dobře funguje po celá desetiletí, je krajně nezodpovědné.

Pravdou však též sice je, že prý se uvažuje o výstavbě zcela nové školní jídelny včetně kuchyně na místě současného baráčku vedle budovy školy, který je již po celá dlouhá léta v majetku města, ale obávám se, že z těch žáků, kteří v současné době využívají školní jídelnu, se žádný z nich nové jídelny a kuchyně v době své školní docházky nedočká.

Vladimír Kapal

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.