Město očima nezávislého člověka

Měřit rychlost by se měla tam, kde jsou nehody

18.05.2016 09:18

Před nějakým časem Brandýské noviny uvedly, že město nakoupilo nový měřící systém rychlosti vozidel. Jde o to, že se umístí dva měřící přístroje na začátek a konec vytipovaného úseku a zařízení měří rychlost podle času průjezdu. V praxi to znamená, že pokud by řidič v tomto úseku jel na nebezpečných místech předpisovou padesátkou, a poté, co by se ve stejném úseku nacházela vozovka přehledná a bezpečná, by jel rychleji, aniž by kohokoliv ohrozil, měřící zařízení zaznamená přestupek nedodržení předepsané rychlosti a řidič bude pokutován.

Nedávno se řešil podobný spor ve Svitavách, i tam městští strážníci měřili rychlost na naprosto přehledném a bezpečném místě a vedoucí dopravního inspektorátu jim to, přesně ve znění doporučení policejního prezidenta, zakázal. „Musím se řídit metodický pokynem, který vydal policejní prezident s tím, že se lokality vyhodnocují na základě nehodovosti, škol, školek a výskytu osob, které by mohly být ohrožené silničním provozem. Tudíž ulice, které chce město Svitavy měřit, tomu neodpovídají, nehody tam nebyly. Proto se v této části měření zamítlo,“ sdělil tamní vedoucí dopravního inspektorátu Horák.

Jelikož nevím, kde se toto měřící zařízení, které vůbec nebylo laciné, nalézá, nevím ani, zdali bylo povoleno dopravním inspektorátem. Nevěděl jsem totiž, že i na umístění radaru musí být povolení právě dopravního inspektorátu. Hned při příští návštěvě radnice se na to podrobně vyptám. Domnívám se totiž, že se v případě podobných měřících zařízení vůbec nejedná o zvýšení bezpečnosti silničního provozu na území města, ale o pouhé vybírání pokut.

Vladimír Kapal

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.