Město očima nezávislého člověka

Město bude žádat o dotaci opět na informační technologii

06.09.2016 11:00

Není to tak dlouho, co město hradilo náklady na vybudování tak zvané serverovny, kterou provázely takové nejasnosti, že vedly k pádu tehdejší koalice. A jako obvykle se nic nevyšetřilo, nikdo nebyl potrestán, i když se fakturovaly částky za práci, která nebyla provedena. Následovaly další velké peníze z rozpočtu města na vznik a zabezpečení počítačového systému města, pokud se nemýlím, tehdy se jednalo o částku kolem 15 milionů korun.

V současné době je na stole radnice výzva  IROP číslo 28, ve které se jedná o „Specifické informační a komunikační systémy a infrastruktura II.“ V zápisu z jednání rady města ze dne 1. 9. 2016 se uvádí na této výzvě následující: „Výzva se týká budování, rozvoje a modernizace regionálních datových center a komunikační infrastruktury pro nově pořízené nebo modernizované informační systémy, vytváření nových informačních systémů v souvislosti s centry sdílených služeb a vytváření nových systémů, jako jsou například spisové služby nebo informační systémy.“ Kráceno.

Žádost o dotaci lze podat nejpozději do data 27. 12. 2017 a realizace projektu nesmí být ukončena před podáním žádosti o podporu, tedy o dotaci, nejpozději však do data 31. 12. 2018 u projektů s výdaji do 15 mil. Kč. Maximální podpora pro obce činí 90 % uznatelných nákladů. Odbor IT brandýské radnice navrhl využít možnosti k čerpání této dotace, a to v těchto oblastech:

 Metropolitní – účelová optická síť včetně monitoringu – 6. 590.000 Kč

Nové funkce agendového IS města – 4.446.000 Kč

Rozšíření TC (nové diskové pole – návaznost na bod č. 2) – 500.000 Kč

Elektronická úřední deska 2 kusy (1 kus ve verzi antivandal) – 820.000 Kč

Celkem se tudíž jedná o částku včetně DPH ve výši 12. 356.000 Kč

Podrobný popis jednotlivých oblastí je zpracován v samostatných dokumentech a výběrová řízení jsou předpokládána provést samostatně právě po uvedených oblastech. To proto, uvádí zápis z jednání rady města, aby se zamezilo diskriminaci. Jelikož se jedná o specificky odbornou činnost, navrhl odbor IT uzavřít smlouvu s Ing. Liborem Šrámem, který obdobné studie již pro město prováděl a následně i administroval získání dotace. Rada města již v neveřejné příloze předložila na tuto činnost příkazní smlouvu. Částka, kterou za tuto činnost město vyplatí, bude ve výši 90.000 Kč bez DPH.

Rada města rozhodla, že se o zmiňovanou dotaci bude ucházet a uložila všechny náklady s dotací spojené vedoucímu IT zapracovat do rozpočtu města na rok 2017. Jen připomínám, že veškeré dotace, které město získá, nejsou nikdy stoprocentní, tudíž se město musí finančně spolupodílet. V tomto případě, jelikož bylo uvedeno, že dotace bude činit 90 % z celkové částky, bude se podíl města pohybovat kolem 1,2 milionu korun, nepočítaje ovšem ostatní náklady, jako například příkazní smlouvy a podobně. Možná by stálo za to, spočítat za posledních šest let, tedy od počátku minulého zastupitelstva, kolik peněz již město do informačních technologií zaplatilo a hlavně, kolik z nich se muselo po změně vedení města předělávat a za kolik. Je to totiž otázka, které zastupitelé, pokud nejsou vyloženě ajťáci, a to není ani jeden z nich, příliš nerozumí a mohou se nechat lehce obalamutit.

Vladimír Kapal

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.