Město očima nezávislého člověka

Město dostalo první část dotace na ochranu dětí

24.05.2016 10:31

Dotace na činnosti vykonávané obcemi s rozšířenou působností v oblasti sociálně-právní ochrany dětí byly od roku 2007 do roku 2012 poskytovány Ministerstvem financí z kapitoly Všeobecná pokladní správa. Od roku 2013 se změnil zákon a tyto dotace poskytuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Dle příslušného zákona jsou dotace poskytovány ve splátkách a pokrývají náklady vzniklé v souvislosti s výkonem sociálně-právní ochrany dětí, jelikož zákon uvádí, že veškeré tyto náklady hradí stát.

Dotace na výkon sociálně-právní ochrany dětí je účelovou neinvestiční dotací, která je určena k pokrytí osobních, provozních a věcných výdajů spojených s plněním úkolů sociálně-právní ochrany dětí. Výdaje hrazené z této dotace musí přímo souviset s úkoly a povinnostmi plynoucími z ustanovení zákona č 359/1999 Sb. Dotace je poskytována ve dvou splátkách ve výši poloviny částky uvedené v žádosti o přidělení dotace, kterou musí každé město s rozšířenou pravomocí zaslat na MPSV. Městu bylo doručeno rozhodnutí o přidělení první splátky, tedy poloviny celkové dotace a tato polovina činí částku 6.385.000 Kč.

Tyto peníze jsou určeny nejen k úhradě mezd pracovníků města provádějící kontrolu činnosti profesionálních pěstounů, ale i na úhrady odměn právě profesionálním pěstounům. Tím, jak přibývá profesionálních pěstounů, neboť se jedná pro mnohé z nich o východisko z nevalné finanční situace, přibývá i nutnost státu neustále zvyšovat dotační částky.

Jsem zásadním odpůrcem profesionálních pěstounů, neboť jak určuje zákon, bývají u nich děti pouze jeden rok a pak musí přejít k dalšímu pěstounovi, aby si děti a pěstouni k sobě nevytvořili vztah. Podle sdělení bývalé předsedkyně Fondu ohrožených dětí se jedná skutečně o částku pro tyto pěstouny ve výši 20.000 Kč za měsíc, ale k těmto penězům dostávají ještě další příplatky a podpory, a to je pravý důvod, dle bývalé předsedkyně FOD Vodičkové, proč se hlásí tolik lidí o přidělení pěstounské péče. Peníze! A to, jak se asi cítí děti, které nesmějí k pěstounům přilnout, v tomto státě nikoho nezajímá. Prostě se z opuštěných dětí stal byznys a tímto zákonem se z nich vychovávají praví Eurolidé, tedy lidé bez vztahu k rodině, bez vztahu k vlasti, necitelní a všeho schopní. Je mi těch chudinek dětí moc líto. To vše jim připravili politici, kteří jen poslouchají příkazy EU, a ta zase poslouchá Nový světový řád. A kam až se to může dovést, je vidět na příkladu Norska, kde soukromá firma dostává od státu peníze za každé ukradené dítě, a protože vydělávat chce každý, je Norsko, ale i ostatní skandinávské země včetně Anglie, v počtu ukradených dětí nešťastným rodičům, suverénně na čele statistik.

Vladimír Kapal

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.