Město očima nezávislého člověka

Nemocnice má opět problémy

09.05.2016 10:41

Starosta města Vlastimil Picek obdržel dne 26. 1. 2016 dopis společnosti PP Hospitals s.r.o. nazvaný Žádost o finanční dotaci na zajištění pohotovosti v rámci UPS pro rok 2016. Jednalo se o žádost na poskytnutí dotace ve výši 500 tisíc korun včetně DPH na zajištění pohotovostní lékařské služby v brandýské nemocnici.

Při projednávání a schválení rozpočtu města na rok 2016 však byla zastupitelstvem města na desátém veřejném zasedání zastupitelstva schválena částka na dotaci města pro zajištění pohotovostní lékařské služby ve výši 200 tisíc korun včetně DPH. Tehdy se argumentovalo, že se fakticky jedná o dotaci soukromé společnosti.

Nicméně, po obdržení dopisu, opět projednávala žádost brandýské nemocnice o dotaci ve výši 500 tisíc korun dne 11. 2. 2016 Komise pro sociální záležitosti, zdravotnictví a protidrogovou prevenci a doporučila radě města schválit příspěvek ve výši schváleného rozpočtu města, tedy ve výši 200 tisíc korun. Na základě tohoto doporučení byla sepsána smlouva o poskytnutí příspěvku a do dne 6. 5. měla být starostou města podepsána.

Na tom všem, co bylo nyní pouze připomenuto, by nebylo nic divného, koneckonců město brandýské nemocnici na zajištění lékařské pohotovostní služby přispívalo i v minulých letech. Nicméně nyní se mi dostaly do rukou písemné dokumenty hovořící o tom, že brandýská nemocnice má opět problémy finančního rázu, a to nemalé. Podívejme se do písemných dokumentů.

Jedná se o usnesení Krajského soudu v Praze se sídlem Náměstí Kinských 5, Praha 5, ve kterém rozhodl soudce Tomáš Jirmásek v insolvenční věci dlužníka PP Hospitals s.r.o. o insolvenčním návrhu navrhovatelů Medireal a.s. se sídlem v Hradci králové a Future Value s.r.o. se sídlem v Brně, o tom, že dne 17. 5. 2016 v 8:00 hodin nařídil jednání Krajského soudu v této věci insolvence. Proti tomuto usnesení soudu o předvolání k jednání soudu není odvolání přípustné. Toto předvolání bylo sepsáno soudcem Tomášem Jirmáskem dne 13. dubna 2016.

Právní  zástupce dlužníka Pavel Berger zaslal soudu dopis s názvem Důrazná žádost dlužníka o vysvětlení postupu soudu. Na tento dopis odpověděl dne 19. dubna soudce Tomáš Jirmásek též dopisem. Napsal, a nyní cituji doslova z dopisu: „Mám za to, že insolvenční návrhy těchto navrhovatelů jsou bezvadné (posuzováno podle ust. § 128 insolvenčního zákona).“ Dopis dále pokračoval právnickými záležitostmi, které nemá smysl interpretovat.

Zato stojí popsat důvody soudního projednávání. Týž dopis soudce Jirmáska pokračuje: „Při jednání konaném dne 10. 11. 2015 byly prováděny důkazy, z nich mám za osvědčené, že dlužník dluží nejméně dvěma svým věřitelům peněžní částky po dobu více jak tři měsíce po lhůtě splatnosti. Rovněž nebyly v zákonem stanovené lhůtě (7 dnů od doručení soudní výzvy) předloženy řádné seznamy majetku, závazků a zaměstnanců. Z formálního hlediska je tak nastolena domněnka platební neschopnosti dlužníka. Jak jsem vám již opakovaně sdělil, tak je na dlužníkovi, aby tuto domněnku vyvrátil, a to například tak, že prokáže, že má likvidní majetek, který by v případě exekuce mohl sloužit k okamžitému uspokojení pohledávek dlužníkových věřitelů. Daná skutečnost se dá prokázat aktuálními výpisy z bankovních účtů nebo aktuálním znaleckým posudkem oceňujícím majetek dlužníka. Především uvedené skutečnosti budu předmětem nařízeného jednání.“

Z uvedených faktů vyplývá, že brandýská nemocnice se neustále musí potýkat s nedostatkem financí, protože jak je známo, zdravotnictví u nás je velice podfinancováno, takže z něho odcházejí již nejen lékaři, ale i zdravotní sestry. A problémy má nejen brandýská nemocnice, ale i například velká fakultní nemocnice Bulovka, ve které pro nedostatek personálu hrozí uzavření celého jednoho velkého oddělení.

Jak je dlouhodobě známo, české zdravotnictví se s nedostatkem financí potýká snad již od změny režimu a neustále ubývá zdravotnických zařízení, která dříve sloužila pacientům a byla v jejich dosahu. Nyní se ruší jedno zařízení za druhým a lidé musí za operacemi, ale i dalšími lékařskými zákroky jezdit velmi často mnoho kilometrů. Pokud by brandýská nemocnice tyto problémy neustála, pak by to pro lidi ze spádové oblasti znamenalo velké problémy a i dotovaná pohotovost městem by skončila. Přejme si proto všichni, aby i tento problém nemocnice vyřešila a fungovala i nadále alespoň v rozsahu, v jakém funguje v současnosti.

Vladimír Kapal

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.