Město očima nezávislého člověka

Nemocnice ustála další snahu o likvidaci

03.06.2016 16:14

Dne 30. května 2016 vydal Krajský soud v Praze usnesení v insolvenční věci dlužníka PP Hospitals, s.r.o., tedy majitele a provozovatele nemocnice v Brandýse nad Labem, který na něj podaly celkem tři společnosti a několik jednotlivých osob. Ještě před započetím soudního jednání se jedna společnost projednávání vzdala, takže navrhovatelem byly pouze dvě společnosti, a to společnost Medireal a.s. se sídlem v Hradci Králové a společnost Future Value s.r.o. se sídlem v Brně a další soukromé osoby. Důvodem návrhu na insolvenci dlužníka byly neuhrazené dluhy mající svůj základ v roku 2010.

Krajský soud v Praze rozhodl soudcem Tomášem Jirmáskem takto: Insolvenční návrh navrhovatelů Medireal a.s. a Future Value s.r.o., kterým se tyto společnosti domáhaly zjištění úpadku dlužníka PP Hospitals s.r.o. se zamítá.

Dále soud rozhodl, že navrhovatelé jsou povinni společně a nerozdílně zaplatit dlužníkovi náklady řízení ve výši 217.801 Kč, a to do tří dnů od právní moci tohoto usnesení k rukám právníka dlužníka Pavla Bergera. Oba navrhovatelé insolvenčního návrhu jsou též povinni uhradit soudní poplatky, a to každá ze společností po částce 2.000 Kč.

Odůvodnění tohoto rozsudku zabralo mnoho stran textu, v němž se prakticky odráželo celé soudní jednání i s předkládanými nezaplacenými částkami navrhovatelů, ale i protiargumenty dlužníka. Mnoho stran textu odůvodnění se zabývá návrhem na promlčení celého případu, ale i námitek soudce, že i když soud v předchozím jednání pochybil, neboť se mezitím v roce 2012 změnil příslušný zákon, a předchozí soud ponechal v platnosti předchozí spisovou značku, o promlčení se nejednalo.

Důvodem návrhu na úpadek PP Hospitals s.r.o. uvedla společnost Medireal, že podle kupní smlouvy ze dne 30. 11. 2010 prodala dlužníkovi telefonní ústřednu za částku 179.837 Kč. Splatnost kupní ceny byla stanovena na den 15. 12. 2010. Dlužník tuto cenu neuhradil. Přitom je velice zajímavým faktem, že předseda představenstva společnosti Medireal a.s. je Martin Vojtíšek. Právě ten Vojtíšek, který byl prvním majitelem brandýské nemocnice včetně všech jejich dalších nemovitostí, tedy i pozemku pod nemocnicí o rozloze 20.000 m2, který právě on prodal městu za 38 milionů korun, byť přes prostředníka.  Utržené peníze se však již do nemocnice nevrátily. Stejně tak tehdy tento bývalý jednatel společnosti PP Hospitals s.r.o. prodal v rozporu s tehdy platnou smlouvou s krajem další objekty, jeden v Čelákovicích, byla to budova tamní polikliniky a druhým objektem byla barokní sýpka v Nehvizdech.

Druhý navrhovatel na úpadek majitele brandýské nemocnice, společnost Future Value s.r.o. nárokovala na základě tří smluv o půjčce v celkové výši 2.000.000 Kč, která byla ovšem kapitalizovaná úroky z prodlení ve výši 5. 311.331,06 Kč. Všechny půjčky byly splatné dne 30. 4. 2010 s dodatkem, že splatnost byla posunuta na datum 31. 8. 2010.

Společnost PP Hospitals s.r.o. u soudu uvedla, že všichni věřitelé jsou přímo a nepřímo spojeni s osobou Martina Vojtíška a jde proto o zastřené právní úkony, šikonózní přihlášky a návrhy, a to s jediným cílem, totálně zdiskreditovat dlužníka a získat zpět společnost dlužníka. Právník nemocnice dále uvedl, že s Martinem Vojtíškem bylo zahájeno trestní řízení.

V návrhu navrhovatelů bylo uvedeno, že společnost PP Hospitals s.r.o. nedisponuje takovým majetkem, kterým by bylo možno pohledávky při eventuálním exekučním řízení uhradit, a proto navrhovali úpadek. Soudní jednání však prokázalo, že společnost skutečně disponuje takovým majetkem, kterým by bylo snadné pohledávky uhradit při eventuální exekuci, a proto nakonec návrhy obou společností na úpadek zamítl.

Je však ještě nutné dodat, že současní majitelé museli koupit celou společnost, protože jinak by nemocnici nemohli získat. Původní majitel, Martin Vojtíšek však poté usiloval o zpětné převzetí nemocnice, aby ji mohl dále provozovat, spíše však, aby ji mohl využít jiným způsobem. Tím, že soud návrh na úpadek společnosti zamítl, nezrušil zároveň povinnost dlužné částky uhradit. Znamená to, že nemocnice ustála další snahu o její faktické zrušení a bude i nadále poskytovat zdravotní a lékařské služby jako doposud.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.