Město očima nezávislého člověka

O brandýské nemocnici se píše plno nepřesností

04.08.2011 19:03

O nemocnici se intenzivně zajímám již od roku 1996. Byl jsem za jejím ředitelem již v době, kdy ji vedl někdejší tajemník MěÚ Brandýs nad Labem a budoucí místostarosta Jan Vaněček. Zajímal jsem se tehdy, proč se začíná nemocnice zadlužovat a psal jsem o tom. Byl jsem i za ředitelkou Jankovou, za jejíž působnosti se dluh navýšil, třeba o neúměrně drahou, a řekl bych až nemravně předraženou, rekonstrukci výtahu. Byl jsem po privatizaci i za ředitelem Nesnídalem a psal jsem to, co mi sdělil, tedy, že nebude rušit oddělení, ani se zbavovat majetku. A dělal to! Byl jsem i na slavnostním uvedení nového majitele PP Hospitals Dačice do nemocnice, tenkrát se nadšením, jak se nemocnice pozvedne, rozplýval nejen jednatel s.r.o. M. Tvarůžek, ale i poslanec P. Tluchoř. Byl jsem několikrát i u současného vedení nemocnice, jak u ředitele Kadlece, tak u jednatele Švikovského a přiznám se, že právě oni, alespoň v mých očích, mají snahu nemocnici zachránit, pozvednout a provozovat k užitku lidí.

O brandýské nemocnici píše mnoho novinářů, kteří nemají ani zlomek vědomostí o tom, co se zde za ta léta dělo, ani nemohou, na rozdíl ode mne jí nevěnují dlouholetou pozornost.

Takže, není pravdou, že brandýskou nemocnici privatizoval M Vojtíšek, privatizovala ji firma PP Hospitals s.r.o. Dačice, která vznikla jen nedlouho před její privatizací. V době privatizace již vlastnila nemocnici v Dačicích a měla pronajatou nemocnici v Českém Brodě. V čele firmy stál tehdy jednatel M Tvarůžek a P. Nesnídal, který se stal generálním ředitelem nemocnice. Jen pro upřesnění, firma dnes již nemá ani jednu ze jmenovaných nemocnic. Dačice jí od firmy, nesmírně zadluženou a vytunelovanou, koupily, Český Brod firmě pro tunelování a zadlužování vypověděl smlouvu a převzal nemocnici zpět pod svou správu. Nakonec firma nemá ani nemocnici brandýskou.

Nemocnice byla zprivatizována za 7.75 milionů korun s tím, že převzala i dluhy. Ty v té době činily kolem dvaceti pěti milionů korun. Nemocnice téměř okamžitě, ač jí to privatizační smlouva zakazovala, prodala budovu zdravotního střediska v Čelákovicích a zrušila dětskou pohotovost. Umožnil jí to dodatek smlouvy, podepsaný Luďkem Rubášem, předsedou představenstva Kolínské nemocnice a.s., a světe div se, tchánem Petra Tluchoře.

Pod Kolín nemocnice patřila před privatizací.

Teprve potom koupila firmu PP Hospitals firma Mediagroup Martina Vojtíška. Koupit ji totiž musela, smlouvu s pojišťovnami měla jen a pouze PP Hospitals. Není tudíž pravda, že Vojtíšek nemocnici zprivatizoval, je to omyl a matení čtenářů. Stejně tak není pravdou, že už při privatizaci projevilo město zájem o pozemky nemocnice, tento zájem přišel až po dojednávání koupě Radkem Kundrátem, a to bylo o rok později.

Nikde se už nepsalo o tom, já to psal, samozřejmě, že si Vojtíšek vzal na nemocnici u dvou bank dva úvěry, které ani nezačal splácet. A stejně tak od samého počátku neplatil přibližně 240 dodavatelům, takže zadluženost nemocnice závratně vzrůstala. Dokonce prodal sám sobě i ředitelskou vilu, kterou poslední majitelé nemocnice museli od Vojtíška odkoupit zpět. Dalších pět milionů do jeho kapsy.

A následoval další krok protřelého tuneláře Vojtíška, jeho právník podal na soud návrh na insolvenční řízení, protože nebyly uspokojovány dvě další firmy, kterým nemocnice dlužila. Ani o nich totiž nevěděla, do seznamu nebyly tyto dvě firmy vůbec zařazeny. A proč to vše Vojtíšek dělal? Pokud by nemocnice prohrála insolvenční soud a šla by do konkurzu, konkurzní správce by ji mohl nabídnout opět k prodeji a Vojtíšek by nemocnici opět mohl koupit, jenomže by velká část dluhu, slyšel jsem dokonce 80%, bylo z nemocnice vyvedeno na stát. Pěkně vymyšleno, že? Navíc, když dluhy nemocnice převýšily 84 miliony korun. A 80% z dluhů bychom zaplatili zase my všichni, nebozí daňoví poplatníci.

Všichni ředitelé nemocnice, od skončení OUNZ, chtěli z nemocnice jenom peníze, hodně peněz. Z mého pohledu, a velmi nerad bych se mýlil, jenom poslední majitelé nemocnice s ní mají poctivé úmysly, chtějí ji zachránit, oddlužit a udělat z ní standardní zařízení odpovídající současnosti, alespoň to tak vypadá Ona také nemocnice už nemá žádný majetek.

Držím Jak Petru Švikovskému, tak řediteli Kadlecovi všechny palce, přece jenom už jsem starší člověk a nevím, kdy budu nemocnici potřebovat, tak abych nemusel do Kosmonos, Říčan nebo do Prahy.

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.