Město očima nezávislého člověka

O stánku u lékárny se bude jednat znovu

06.05.2016 12:06

V diskuzi s občany při včerejším veřejném zasedání zastupitelstva zazněla i slova dlouholetého nájemce pozemku, na kterém stojí stánek s rychlým občerstvením. Po pětadvacet let se v něm mohli lidé občerstvit a také jej ve velké míře využívali. Po dobu pětadvaceti let z pronájmu pozemku majitel městu platil řádně a včas nájem, čímž za zmiňovanou dobu přispěl městu přes půl milionu korun, aniž by město na tuto částku muselo vynaložit byť jednu jedinou korunu.

V diskuzi vyplynulo, že město využilo znění nájemní smlouvy a nájemci smlouvu vypovědělo bez jakéhokoliv odůvodnění, což odpovídalo znění smlouvy a tudíž i zákonu. Paradoxem bylo, což opět vyplynulo z diskuze, že město nájemci nabízelo, aby stánek s rychlým občerstvením přesunul na ostrůvek, a to mně osobně připadalo jako výsměch. Za prvé, kolik lidí by si tam rychlé občerstvení asi tak koupilo a za druhé jsem přesvědčen, že by stánek nepřežil, vzhledem k nutným zásobám, bez úhony ani první noc, když víme, kdo se na ostrůvku zdržuje a proč.

V následující diskuzi padl i názor, že na místě současného stánku Jadran, kdysi stál dům. Ano, pamatuji se na něj, skutečně tam stál, ale současně hned na něj navazovalo několik domů bývalého brandýského pivovaru. Jak pivovar, tak i onen zmiňovaný dům padl za oběť výstavbě sídliště při Pražské ulici. A tak mě napadlo, zdali skutečný důvod, protože jsem ten důvod výpovědi z nájmu skutečně nikde v zápisech z jednání rady města, nikdy neobjevil, není ten, že o pozemek, kde stánek stojí, neprojevil zájem některý z developerů, aby tam opět nějaký dům postavil. Ony pozemky ve středu města, dokonce přímo na náměstí, mají dnes totiž velkou cenu.

Jedním z argumentů, že stánek místostarostovi města Homolkovi připomíná relikt minulého režimu, a proto by měl zmizet, mne nepřesvědčil, a tak jsem upozornil, že podobné stánky, a mnohem nevzhlednější, jsou například i u pařížského Louvre, kde nikomu nevadí i přesto, že Louvre je jistě mnohem více historicky cennější, nežli je brandýské náměstí. A v Paříži podobné stánky nikoho nepohoršují.

Dále jsem zastupitele, ale především vedení města upozornil na fakt, že všechny strany a politická uskupení, která šla do minulých komunálních voleb, měla ve svých programech i podporu místních podnikatelů, přičemž toto rozhodnutí rady města jde vyloženě proti jednomu z nich a tudíž i proti vlastním předvolebním slibům. Možná i proto starosta Vlastimil Picek oznámil, že se rada města bude opět kauzou stánek Jadran zabývat. Uvidíme, zdali náhodou své předešlé rozhodnutí o výpovědi z nájmu nepřehodnotí. Každopádně tuto kauzu budou Brandýské noviny pozorně sledovat a své čtenáře informovat.

Vladimír Kapal

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.