Město očima nezávislého člověka

Občané musí platit, církev nikoliv

20.06.2016 11:31

Společnost Projektový atelier pro architekturu a pozemní stavby, spol s.r.o., na základě udělené plné moci, požádala radu města pro Kolegiátní kapitulu svatého Kosmy a Damiana ve Staré Boleslavi o uzavření smlouvy o smlouvě budoucí o zřízení věcného břemene služebnosti, spočívající v právu umístění a údržby podzemního provětrávacího kanálku k odvlhčení zdiva kaple blahoslaveného Podivena ve Staré Boleslavi. Kanálek by měl být zakončen na terénu kamennou dlažbou po celém jejím obvodu. Bude odvodněn do trojice vsakovacích těles z betonových skruží na pozemku města ppč 551/1 v kú Stará Boleslav.

Místostarosta Hynek Homolka doporučil radě města zřídit věcné břemeno bezúplatně, avšak v tom případě, že dojde k realizaci, konkrétně k dokončení zamýšlených směn pozemků s Kolegiátní kapitulou. Z toho vyplývá, že město hodlá s touto kapitulou směnit pozemky, a proto, aby ke směně došlo, nebude město za zřízení věcného břemene vyžadovat obvyklou platbu. Zároveň však oddělení správy majetku města uvedlo, že dle sazebníku úhrad za zřízení věcného břemene, odsouhlaseného radou města dne 7. 1. 2015, je stanovena jednorázová cena k úhradě 1.500 Kč za jeden běžný metr, minimálně však 5.000 Kč. K těmto cenám je však vždy nutnou přičíst DPH v zákonné výši.

Rada města rozhodla o uzavření budoucí smlouvy o zřízení věcného břemene na zřízení zmiňovaného provětrávacího kanálku u kaple blahoslaveného Podivena na území města, a to bezúplatně. Zároveň uložila vedoucí oddělení správy majetku města předložit text této smlouvy nejpozději do 31. července 2016 radě města ke schválení.

Tímto rozhodnutím rada města rozhodla, že církev za zřízení věcného břemene nemusí městu nic zaplatit, i když je pro tyto případy stanoven a radou města odsouhlasen sazebník. Tudíž z tohoto rozhodnutí vyplývá, že pokud by o stejnou či obdobnou záležitost, tedy o zřízení věcného břemene, požádal občan města, byl by uplatněn zmiňovaný sazebník a občan by musel městu uhradit minimálně 5.000 Kč. Církev však nebude muset platit nic. Vzhledem k faktu, že církvím v ČR byly přiznány ohromné a nehorázné restituce, čímž se například katolická církev stala v celé republice nejbohatší organizací vůbec, je toto odpuštění poplatku za zřízení věcného břemene stejně nehorázné, jako samotné uznání restitucí.

Z tohoto rozhodnutí zcela jasně vyplývá, že pokud by město katolické církvi poplatky účtovalo, nemuselo by posléze dojít k předpokládané směně pozemků, a to mi zavání vydíráním. Jestliže za stejné služby platí občané, měla by platit i církev.  Jak je vidět, i v našem městě se neměří všem stejným metrem, a to dobré není.

Vladimír Kapal

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.