Město očima nezávislého člověka

Pískovna byla už i na Nově

06.08.2011 13:38

Boj lidí, především ze Staré Boleslavi, proti rozšiřování těžby písku až k hranicím zástavby, a tím i neúměrné zvýšení provozu těžkých nákladních aut ve městě, přilákal i zpravodajství televize Nova. V hlavních televizních zprávách této televize se příspěvek objevil v pátek 5. srpna. Byl, a až jsem se tomu divil, nezkreslený a poměrně objektivní. Pravda, několik chyb, pravého stavu neznalí redaktoři, udělali, ale nebylo tak hrozné. Především informace, že město pronajalo své pozemky na dobu neurčitou pravdivá nebyla. Město pronajalo, podpisem smlouvy B. Javůrka, své pozemky na patnáct let od data podpisu smlouvy, nikoliv na neurčito.

Dále, starosta Přenosil sdělil, že v územním plánu města je prostor u jatek označen jako těžební prostor už od roku 1974, jenomže teprve v roce 2009 byl Báňským úřadem označen jako výhradní ložisko pro těžbu štěrkopísku, za podpory jak Odboru životního prostředí se sídlem v Praze a jeho vedoucím, rovněž z Prahy a stavebním úřadem, sídlícím na brandýské radnici. Tehdy se tento krok veřejnost vůbec nedozvěděla.

Nejvíce mne však zarazila reakce jednatele firmy Tapas Borek Vladimíra Boučka, který prohlásil, že usnesení zastupitelstva, kterým se město postavilo proti rozšíření těžby, mimochodem jednomyslné, bylo zapříčiněné rozhádanou koalicí ve městě a pod tlakem veřejnosti na veřejném zasedání zastupitelstva. Prohlásil dále, že předpokládá, že do konce letošního roku firma získá od Báňského úřadu v Kladně povolení k těžbě a začne těžit.

Chtěl bych jenom panu Boučkovi připomenout, že se dnes píše rok 2011 a nikoliv roky před 89, kdy se na přání lidí nebrala vůbec žádná zřetel. Dnes, i když strašně složitě a obtížně, se lidé, pokud se nevzdají a za svým jdou cílevědomě, dočkají naplnění svých oprávněných požadavků.

Lidé dnes už nehodlají nechat si ničit život a město jenom kvůli ziskům několika majitelů těžařské firmy a za svůj kvalitní život ve městě jsou odhodláni bojovat.

Byl jsem ten, který na zastupitelstvu donutil znění usnesení, jaké bylo nakonec přijato a prohlásil jsem, že udělám vše, co je v mých silách, abych přispěl k zabránění rozšíření těžby písku a hodlám to dodržovat.

Na rozdíl od Vladimíra Boučka mám své město doopravdy rád.

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.