Město očima nezávislého člověka

Policie se rozrůstá, potřebuje další objekt

20.06.2016 11:30

Dle informací i z mainstreamových médií vyplývá, že se trestná činnost v republice neustále zvyšuje, a to i přesto, že ČR v současné době disponuje více policisty v činné službě, nežli tomu bývalo za existence společného státu Československa. Toto jsou doložitelná fakta. Nedávno se v tisku objevilo vyjádření ministra vnitra Chovance, že se bude muset do policejních sborů přibrat několik tisíc dalších uchazečů. Podle všeobecně platných stanovisek světových organizací pro lidská práva tak lze bez jakéhokoliv zardění Českou republiku označit jako policejní stát, neboť se v tomto ukazateli počítá poměr policistů k počtu obyvatel a u nás tento počet máme jeden z nejvyšších v Evropě. A to se k tomu nepočítají další desítky tisíc obecních a městských strážníků, kteří patří též k represivní složce, čímž jsme o to více policejním státem. Například v loňském roce, kdy ještě nevrcholil příliv imigrantů, jsem za čtyři dny strávené a prochozené pěšky po Amsterdamu, viděl jednoho jediného policistu. Nejlepším srovnáním je například procházka po staré historické části Prahy a spočítat, kolik policistů a strážníků potkáte jen za jediné odpoledne. I toto je ukazatelem toho, že Česká republika je evidentně policejním a nikoliv svobodným státem.

A vyplývá to i z dalšího ukazatele, ačkoliv policie v Brandýse nad Labem sídlí v novém a poměrně velkém objektu, jak je vidět, nestačí. Proto Krajské ředitelství policie Středočeského kraje zaslalo na město návrh na nájem části nemovitosti o celkové výměře 167,95 m2 v objektu čp. 1795 v Zápské ulici. Jako důvod bylo uvedeno, že žádost o pronájem části městského objektu, kde například sídlí i městská policie, je z důvodu změny dislokace, tak se to uvádí v zápisu z jednání rady města, administrativního objektu policie v Zahradnické ulici pro potřeby Krajského ředitelství policie Středočeského kraje, oddělení služby kriminální policie a vyšetřování Praha – venkov – východ.

Rada města tento záměr, dle znění zákona o obcích, vyvěsila na úřední desce a v řádném termínu, který končil dnem 3. 6. 2016, byla doručena jedna nabídka, a to právě od Policie ČR. Rada města stanovila, že nájemné za pronájem části objektu v Zápské ulici bude ve výši 160.000 Kč plus DPH v zákonné výši za rok. Jako účel pronájmu bylo uvedeno, že se bude jednat o kanceláře Policie ČR. Smlouva o pronájmu by měla být oběma stranami podepsána nejpozději do data 30. 6. 2016.

Vladimír Kapal

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.