Město očima nezávislého člověka

Postavte invalidy a důchodce ke zdi, pokud vůbec máte na kulky!

17.03.2011 18:57

To, co chystá tato antisociální vláda pro důchodce a především pro invalidy, se nedá nazvat jinak, nežli genocidou.

Ještě když panoval na Ministerstvu práce a sociálních věcí současný premiér Nečas, na jeho návrh byl snížen naprosté většině invalidů příspěvek na péči na polovinu, poté byl tento příspěvek těm invalidům, kteří na tom zdravotně nebyli úplně nejhůře snížen ze dvou tisíc na osm set. Bezuzdné zdražování, zaobalené do tak zvané důchodové reformy a zvyšování DPH, postihne naše zdravotně postižené spoluobčany ještě více. Navíc, a to už se mi otevírá kudla v kapse, se uvažuje o naprostém zrušení příspěvku na auto, bez kterého se těžce postižení invalidé prostě nedostanou k lékaři a jinak se na auto nezmohou. Dokonce se uvažuje, a to mě již velmi silně připomíná ani ne komunisticko – totalitní praktiky, ale přímo praktiky ve smyslu Norimberských zákonů, že  zbytky příspěvků na péči budou muset dávat postižení ze zákona profesionálním poskytovatelům sociálních služeb. V praxi by to znamenalo, že rodinní příslušníci, kteří poskytují svým postiženým blízkým všemožnou a celodenní péči, nebudou mít z peněz ani korunu, sežerou ji sociální pracovníci, kteří se na postiženého přijedou občas podívat. Nebo snad u postiženého, který si vzhledem ke svému tělesnému omezení nedokáže ani ohřát jídlo, budou celý den? Ani náhodou! Pokud by se tak opravdu stalo, bylo by to zase jen sypání peněz tak zvaným sociálním podnikatelům. A věřte mi, mám s nimi osobní zkušenost, neboť syn přítelkyně je těžce tělesně postižený. Další ranou pro hendikepované spoluobčany je návrh na omezení vydávání značek do aut, omezení parkovacích míst pro postižené, ale hlavně zrušení tak zvaných chráněných dílen a zavedení chráněných pracovních míst. Již nyní by mělo začít platit snížení příspěvků firmám, které zaměstnávají postižené z osmi na šest tisíc korun a zvýšení povinných plateb za zaměstnané postižené. Bude to znamenat, že firmy by buď nemohly vyplácet postiženým ani minimální mzdu, nebo je doplácet ze svého. A protože se žádný tělesně postižený nemůže měřit se zdravým člověkem, budou se zřejmě propouštět. To chce tato naše antisociální vláda? Zase chce postižené pozavírat do vězení různých ústavů? Protože na nic jiného tělesně postižení prostě finančně nedosáhnou.

Nejinak na tom budou i starobní důchodci, kteří si již nebudou moci přivydělávat, ať už zásluhou velmi vysokého věku nebo nedobrého zdravotního stavu. Valorizovat důchody se po zdražení DPH nebudou! Považuji neustálé zvyšování nepřímých daní za zvěrstvo, na rozdíl od progresivní daně totiž postihuje i ty nejchudší a nejbídnější - důchodce! A také rodiny s dětmi. Co to je 150 Kč na dítě, když zásluhou DPH se náklady ně zvednou v řádu pětistovky za měsíc? Výsměch! Mluvil jsem nedávnou se starou paní, šestaosmdesátiletou důchodkyní. Je už na světě sama, dokonce jí zemřel i syn. Žije v domku, ale fakticky jenom v jedné místnosti, na vytápění více místností prostě nemá. Nemá ani žádná vnoučata, aby jí pomohla, na všechno je sama. Říkala mi, že po poplacení všech neustále se zvyšujících poplatků, ať už za vodné, stočné, elektřinu, ale i popelnice či daně z nemovitosti, jí na měsíc zbude 1.800 Kč. Za léky, které brát musí, zaplatí pět set korun za měsíc. Takže jí na živobytí již nyní zbude na měsíc 1.300 Kč. Zkuste si páni Kalouskové, Drábkové a Nečasové spočítat, kolik má na den. A zkuste si za tyto peníze žít jenom jeden měsíc. Jeden jediný měsíc!

Před parlamentními volbami mě oslovil program Věcí veřejných, a právě kvůli tomuto programu jsem svolil, po šestnácti letech odmítání kandidovat kamkoli, abych za tuto stranu, jako nestraník, protože do žádné strany nechci vstoupit, kandidoval v komunálních volbách a uspěl jsem, jako jeden z mála. Jestliže však Věci veřejné zvednou tomuto bezuzdnému zdražování nazývanému důchodovou reformou ruku, skončím s nimi. Se lháři spolupracovat neumím a ani nechci.

Tato vláda, je vládou proti lidem, na jedné straně národ odírá hůře než kdysi Babinský a na druhé straně mrhá miliardami, kde se jenom dá. Ani nevíme, kolik kauz podobných Drobilově se u nás děje, nevíme, a ani novináři nevypátrali (zatím), zdali někde z nesmírně předražených zakázek neplynou stovky milionů do stranických kas. Proč asi vlétlo po zuby ozbrojené komando do televize, kvůli jednomu dokumentu jistě ne. Vím ale jedno, kvůli této vládě jsem kdysi klíči necinkal, není to má vláda a přeji si, aby co nejdříve padla. Už jenom proto, že někteří významní ekonomové, nekolaborující s koalicí tvrdí, že zvyšování DPH není vůbec zapotřebí. Nechci platit naše žoldáky ve válkách, do kterých mi nic není, nechci platit předražené a naprosto zbytečné nákupy vojenské techniky a nepotřebuji ani nadzvukové stíhačky, které tu naši zemičku přeletí za čtyři či pět minut. Chci, aby syn mé přítelkyně žil jako člověk, aby ona stará paní nemusela sedět u televize, jediném „přepychu“, který si může dovolit, v teplé dece a zimníku, protože po celoživotní práci nemá ani na to, aby si dostatečně zatopila. Nechci vládu, která pohrdá lidmi, nechci, aby o mě rozhodoval člověk, za kterým jsou mrtví, padáky páně Kalouska, například. Za komunistů jsem tvrdil, že stát je mým nepřítelem, teď tvrdím, že stát je mým smrtelným nepřítelem.

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.