Město očima nezávislého člověka

Pro vlastní zisk ničí přírodu i město

25.05.2011 12:58

Neskutečně hamižná a bezskrupulózní firma těžící ve Staré Boleslavi a okolí písek, Tapas Borek, opět ukazuje, jak málo jí záleží na městě a jejich obyvatelích. Pro svůj zisk, protože město a lidé v něm z těžby vůbec nic nemají, jenom potíže a omezování, neváhali zamezit přístup na dnes už jediné místo ke koupání – Vaňkovo jezero nebo Očko, jak je první jezero po těžbě písku hned vedle silnice na Mělník, nazýváno. Všechna přístupová místa, ať už pro vozidla nebo pro pěší, zavezla zeminou a umístila zde cedulky se zákazem vstupu. Již dříve si firma vybudovala soukromou asfaltku na golfové hřiště, čímž zcela vymezila okruh lidí, kteří tam smějí. Pouze vyvolení VIP. A nyní tedy zakázali páni majitelé Tapas Borek lidem z města i přístup k jezeru. Využili toho, že jim pozemky patří a na lidi se vůbec neohlížejí. Jsou jim naprosto lhostejní. A přitom zásluhou jejich těžby a hamižnosti se na velkých Proboštských jezerech koupat pomalu nedá. Těžbou, jak na protilehlém břehu od hlavní pláže nebo nyní i na části jezera u Labe, se ve vodě objevuje jakási pěna tvořená velmi jemným pískem.

Po vystoupení z vody tento jemný písek na člověku ulpívá a usychá, takže se musí z těla odrolit. Proto lidé z města využívali Očko, kde těžba neprobíhala a voda byla poměrně čistá. A nyní je sem zakázán vstup! Lidé by měli postupovat stejně jako hamižní těžaři a bránit si své město před průjezdem těžkých, většinou velmi přeložených pískařských kamionů, které ničí nejen silnice, které se musejí opravovat z našich daní, ale ničí svou vahou i domy přiléhající k silnici. Pojďme těžařům, kteří na nás kašlou, vyhlásit boj.

Postupujme stejně jako oni. Opět sepišme proti pískařským autům petici, pošleme ji nejen vedení města, na kraj, pošleme ji i do parlamentu, prezidentu republiky a ombudsmanovi. Pošleme ji i do Bruselu a domáhejme se klidného a důstojného života ve městě, kde by nás neničili přeložené pískařské kamiony. Jestliže chce firma na písku a následném zavážení vytěženého prostoru, protože to je ještě větší kšeft nežli těžba písku, vydělávat, nechť si na své náklady postaví kolem Staré Boleslavi obchvat. Proč bychom kvůli jejich ziskům měli všichni trpět? Pojďme se začít konečně bránit! Máme stejná práva jako těžaři a je nás víc nežli jich. Je načase, neboť pokud bychom se nebránili, pískaři nám vytěží celé okolí města a kamiony zničí i naše domy a hlukem i naše nervy.

Jsme tady doma, nenechme si náš domov ničit pro něčí peníze!

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.