Město očima nezávislého člověka

Prosazuji radikální a rychlé řešení

26.06.2011 10:36

Po loňských komunálních volbách nastal při všech koaličních jednáních problém. Ten problém se jmenoval Milan Vávra. Po čtyřletých zkušenostech s jeho působením ve funkci místostarosty byl pro většinu potencionálních koaličních partnerů nepřijatelný. Nakonec vznikla koalice, která jeho působení ve funkci místostarosty přece jenom zkousla. Koalici ODS, ČSSD a SNK jsem tehdy dával rok. Mýlil jsem se. Už od letošního jara to v koalici začalo skřípat a skřípot vyústil v současný neudržitelný stav, kdy již i sama ODS uznala, že udržet Vávru ve funkci místostarosty je nemožné. Jednání střídalo jednání, rýsovala se možnost odvolání celé rady města včetně vedení města a výměnu lidí z opozičních stran, převážně TOP 09. Nakonec se stávající koalice dohodla, za podpory nás dvou nezávislých zastupitelů, tedy mne a Stanislava Humla, že se přes léto předjedná, a to velice důkladně, výměna místostarosty Vávry za jediného možného zastupitele, který by zvládl nelehkou roli investic, za Stanislava Humla.

Předem jsme však již upozorňovali, že pokud by se objevily na světle Božím nějaké závažné skutečnosti, nebudeme čekat až na podzim a budeme chtít, spolu s dalšími stranami v zastupitelstvu, výměnu okamžitou. Minulý týden se v radě města projednával závěrečný účet rekonstrukce ulice Na Kloboučku, kde se oproti původní ceně navýšil rozpočet téměř o milion za vícepráce. Obehraná písnička, je to tak téměř ve všech investičních akcích města. A objevila se další nesrovnalost, při budovaní počítačového centra města se ukázalo, že náklady byly opět navýšeny, některé práce měly být, podle informací, které jsem obdržel, nadhodnoceny, některé nebyly ani vůbec provedeny, ale platilo se za ně. Byl za tím opět Vávra. Uvažovalo se o podání trestního oznámení a okamžitý odchod Vávry z funkce. Druhý den ale bylo vše opět jinak. Podle mých informací se nakonec oznámení ze strany vedení města nepodalo, ale dohodlo se, že Vávra na podzim sám odstoupí jak z funkce místostarosty, tak z rady města. Do té doby setrvá v obou funkcích, tak se dohodla ODS, alespoň takovéto informace jsem v pátek 24. června obdržel.

A v tom je velký problém. Během léta se budou podepisovat smlouvy s firmami na další investiční akce, především na strašně nákladnou revitalizaci náměstí a není vyloučeno, že opět zde budou figurovat známé nebo spřátelené firmy. Samozřejmě pod patronací Vávry. Jedná se o smlouvy na několik desítek milionů korun, v kuloárech dokonce padla částka šedesát milionů.

Domnívám se, že vzhledem k této situaci není možné s odvoláním Vávry čekat, měl by být odvolán zastupitelstvem hned na středečním zasedání zastupitelů, navíc, pokud by na něj nebylo podáno trestní oznámení vedením města, učiní tak, podle mých informací, jiný zastupitel.

Nesouhlasím s odvoláním celé rady a vedení města a nahrazení jinými lidmi, v této době si město nemůže dovolit být bez vedení, které má s touto prací zkušenosti. A také s tímto řešením, bude-li na stole, souhlasit nebudu. Budu zato hlasovat pro odvolání Vávry jak z funkce místostarosty, tak z rady města, ač jsem původně souhlasil s tím, že se s tímto krokem počká do podzimu. Jedná se o městské finance a nemůžeme si dovolit riskovat další ztráty a navýšení cen.

Do středy se jistě povedou ještě další jednání, má být další kolo koaličních jednání, ale osobně bych si přál, a udělám pro to vše, aby se politická houpačka ve městě konečně přestala zmítat a poměry se ustálily. Pokud bude Vávra ve funkcích, nezmění se vůbec nic, tak proč to prodlužovat?

Myslím si, že středeční veřejné jednání zastupitelstva bude velice, velice zajímavé a občané města by na něm chybět neměli.   

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.