Město očima nezávislého člověka

Rasisty z nás dělají především úřady a soudy

20.03.2011 12:13

Je to už několik dnů, co tiskem proběhla zpráva, že Nejvyšší soud snížil trest sedmnáctiletému cikánskému chlapci za brutální napadení, znásilnění a ponížení teprve dvanáctiletého chlapce, z deseti let na polovinu. Snad vzal soud do úvahy, že jeho IQ se pohybovalo na hranicích debility. A vzápětí se zvedla vlna odporu, velké množství lidí, jak ve článcích, tak na různých diskuzních fórech, s tímto rozhodnutím nesouhlasilo. Včetně mne. Záměrně jsem s tímto článkem čekal několik dní, aby se zklidnily emoce. Souhlasil jsem s vysokými tresty za příšerný útok molotovovým koktejlem na romskou rodinu, při kterém utrpěla strašlivé popáleniny malá dívenka a ponese si následky po celý svůj život. Za zločin má následovat přiměřený trest a nesouhlas s chováním jednoho etnika přece nikoho neopravňuje k podobnému činu. Už mi však vadilo, že prezident Klaus, snad pod vlivem antirasistických proklamací, odpustil otci Natálky nepodmíněný trest, byť se po několik let vyhýbal nástupu do vězení. Provinil se, měl jít sedět! Kdyby se podobné neštěstí přihodilo v české rodině, žádná milost by se určitě nekonala. A to je špatné.

Jestliže pak soud, za podobně nelidský zločin, a snad ještě horší, protože při něm zároveň došlo ze strany cikánských násilníků k naprostému potlačení lidskosti u oběti, odsoudí nejprve zločince „jen“ na deset let a poté vyšší instance tento trest sníží napůl, je to, podle mne, výsměch spravedlnosti a právu.

Tento verdikt tak přispěl k daleko větším protiromským náladám ve společnosti. Ne proto, že český národ je rasistický, ale proto, že většina slušných lidí má vyvinutý cit pro spravedlnost. Paradoxně z českého národa tento soud udělal rasisty. Právě kvůli vlně odsuzujících článků a příspěvků do diskuzí. Nikoliv lidé, ale úřady, a nyní již i soudy, přispívají k nálepce rasistického státu v Evropě a ve světě. A přitom všichni víme, jak se věci mají, neznám ve svém okolí člověka, který by cikány, Romy chcete-li, nenáviděl jenom proto, že jsou jiné barvy pleti, ale jen a pouze pro to, jak se chovají a co dělají.

Kdysi poslala Anglie na naše, česká letiště své komisaře, kteří selektovali české občany, kdo smí či nesmí odletět do Anglie. Bylo to v době nájezdů Romů do této země jen kvůli sociálním výhodám. Jakmile se na letišti objevil člověk tmavší pleti, do Anglie prostě neodletěl. A psalo se někde v Evropě o Anglii jako o rasistickém státu? Ani řádka! A přitom to podle mne byl rasismus jak vyšitý. Francie, Itálie a další země se nájezdům Romů brání jejich deportováním do původní vlasti. Jsou to rasisté? Nikoliv, mají už s tímto etnikem své zkušenosti. A píše se někde o Sarkozym či Berlusconim, že jsou to rasisté? 

Češi nejsou rasisté, mají jen letitou zkušenost. Rasisty z nás dělají naše úřady a podněcují je i soudy. Případ sedmnáctiletého zločince, který by podle mne již mezi lidi neměl nikdy přijít, to jenom dosvědčuje.

Za rasistu se nepovažuji, mám kamarády i v cikánském etniku, ale v žádném případě nesouhlasím s pozitivní diskriminací a nadržování Romům, škodí to nejen nám ve světě a v Evropě, ale především jim. Nesouhlasím se stávajícími zákony o sociálních příspěvcích, a naprosto nechápu, proč když Rom odjede na rok do ciziny a po roku pohodlného života na úkor většiny je vyhoštěn, že mu ze zákona patří i za tento rok sociální příspěvky a jsou mu vypláceny.

Mám známou, vystudovala, nastoupila do zaměstnání, ale po nějakém roce se její místo rušilo. Zůstala se dvěma dětmi bez práce. Po půl roce jí byly zastaveny příspěvky pro nezaměstnané a má jen minimální sociální příspěvek, ze kterého žít nemůže. Stalo by se totéž Romovi? Dalšímu z mých známých, nemá po pracovním úrazu pravou ruku, byl zrušen plný invalidní důchod a dostává jen částečný- 4000 korun. Kolik z Romů má plný invalidní důchod aniž by mělo viditelný handicap? A kolik z nich si jezdí pro sociální dávky ve drahých autech a ověšeni zlatem?

Ne, opakuji, nejsme rasisté, ty z nás dělají svými rozhodnutími úřady a soudy, Kocábové, Džamily a podobní lidé, o kterých pochybuji, že museli někdy v blízkosti cikánů žít. 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.