Město očima nezávislého člověka

ROZPAKY

04.10.2016 10:18

Máme za sebou další Národní svatováclavskou pouť. Poutě se konají na různých místech. Na příklad v Toušeni. Kolotoče a další nelevné atrakce pro děti, stánky s různými cajky a dost rámusu.  Tato pouť, Svatováclavská se konala ve St. Boleslavi (možná v Brandýse  nad Labem - St. Boleslavi).  Na památku sv. Václava.  Co udělal s národem, a co by třeba udělal, si můžeme každý představit dle svého.  Známe, že historii si někteří upravují dle potřeby. Zvláště je to snadné po více jak tisíci letech.

    Slavnostní poutní mše proběhla na Mariánském náměstí, kde byla dvě podia, část vyčleněná pro kněží, část pro čestné hosty a další pro návštěvníky. Farnosti vyslaly své farníky a část byla z místních občanů. Kolik bylo věřících a kolik zvědavců nelze určit. Pokud někdo věří v něco, co nikdo neviděl, je mu jedno, že ten kdo je vševědoucí a  všemohoucí (dle učení církve) nechal  umučit a zabít ve válce a koncentrácích miliony nevinných, je to jeho osobní věc.

Je otázkou, zda na církevní akci byla vhodná slova kardinála Duky, týkající se Říjnové revoluce v Rusku a pískot (placené výjezdové skupiny) při přivítání našeho prezidenta Zemana. A proč církev kasičkami žádala o finanční příspěvek (na opravu chrámů ?) , když od státu dostává miliardy (za majetek, který nikdy vlastníma rukama nevybudovala !)  a ještě věřícím platíme ze svých daní  jejich kněze!

Přispělo město a stát na tuto církevní akci a propagandu, nebo si to církev platila z vlastních zdrojů?

     Je ostudné, že církev nepořádá podobnou akci na památku svého nejčestnějšího člena, který za pravdu a čistotu církve položil život – Jana Husa.

     Co kdyby město bylo malým příkladem a i malou prezentací vzpomenulo na výročí této osobnosti?

    F. Štecha

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.