Město očima nezávislého člověka

Sankce byly prominuty

27.06.2016 11:39

Odbor investic a správy majetku předložil radě města návrh na rozhodnutí o udělení sankcí sportovním organizacím, které včas a dle Veřejnoprávní uzavřené smlouvy na poskytnutí příspěvku města, nepodaly vyúčtování. Rada města již dne 21. 1. 2016 prodloužila termín podání vyúčtování využití přidělených příspěvků v roce 2015, a to až do termínu 31. 3. 2016. Sportovní organizace Fotbalový klub Brandýs nad Labem  z.s. a Kajak klub Brandýs nad Labem z.s. přesto podaly vyúčtování až po tomto prodlouženém termínu, přesně dne 4. 4. 2016.

Ve veřejnoprávní smlouvě je uvedeno, že v případě porušení rozpočtové kázně, a tím pozdní dodání vyúčtování zcela nepochybně je, může poskytovatel příspěvku, tedy město vyžadovat od provinivších se organizací sankce. Například částečné navrácení městské dotace. Tato částka je v dalším bodu Veřejnoprávní smlouvy specifikována takto: „Poskytovatel může za porušení rozpočtové kázně příjemci uložit vrácení části poskytnuté dotace, a to v procentním rozmezí 10% až 20% za předložení závěrečného vyúčtování či jeho doplňující části po sjednaném termínu.“ V této smlouvě jsou uvedeny i další, podstatně vyšší sankce za nedodržení různých parametrů, ale v tomto případě se jednalo pouze o tento jediný bod, které výše jmenované organizace porušily.

Rada města o této záležitosti na svém zasedání dne 16. 6. 2016 jednala a rozhodla, že vůči provinivším se organizacím vymáhání sankcí neuplatní. Je zajímavé, že jednomu radnímu se toto rozhodnutí zřejmě nelíbilo, protože se hlasování zdržel. Bohužel, již po celá desetiletí horuji za to, aby hlasování v radě města bylo v zápisech uváděno po jménech, což znamená, že v těch vzácných případech, kdy rada města nehlasuje jednotně, by měla být oznámena jména těch radních, kteří buď hlasovali proti návrhu rady města, nebo se zdrželi. Celá desetiletí se domnívám, že občané mají právo vědět, jak jimi zvolení radní hlasují. Tím, že se tato praxe u nás nikdy nezavedla, zůstává hlasování radních v anonymitě, což považuji za nedobrou praxi. Existuje totiž mnoho obcí a měst, která v zápisech oznamují občanům – voličům, kdo konkrétně a jak hlasoval o různých projednávaných záležitostech obce, což považuji za demokratické a vůči občanům čestné jednání. Od samotného počátku vzniku zastupitelstev po roku 89 jsem se snažil tuto praxi prosadit, ale za více nežli čtvrt století se mi to nepodařilo, a to ať bylo u moci ve městě jakékoliv politické uskupení.

Vladimír Kapal

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.