Město očima nezávislého člověka

Smysluplná dotace

27.06.2016 11:40

Stát poskytuje městům mnoho různých dotačních titulů. Další dotace přicházejí i z evropských fondů a ne všechny jsou určeny na skutečné potřeby sloužící občanům. Jedna ze skutečně smysluplných dotací je od Ministerstva práce a sociálních věcí. Tato dotace se nazývá „Dotační titul na výkon sociální práce s výjimkou agendy sociálně-právní ochrany dětí.“

Město dostává tuto dotaci na základě příslušných zákonů, jako město s rozšířenou působností, obecně nazývané jako „malý okres.“ Tato dotace je těmto městům, tedy i našemu městu, poskytována pro zajišťování  činnosti sociální práce, která se týká především poskytování dávek pro občany ocitnuvší se v hmotné nouzi.  Tato dotace se poskytuje k financování běžných výdajů pro občany v hmotné nouzi, tedy na zajištění jejich základních životních potřeb. Dále se tato dotace může využívat pověřenými městy s rozšířenými pravomocemi na dosažení optimálního počtu sociálních pracovníků na území ČR a tato dotace je též určena na osobní náklady těchto pracovníků s ohledem na jejich další vzdělání.

Znamená to tudíž, že tato dotace není určena na vyplácení tak zvaných pěstounů, což fakticky znamená, že tyto prostředky nebudou vypláceny lidem, kteří si z péče o odložené děti udělali živnost, nýbrž by měly být vypláceny skutečně těm potřebným. Dotace, kterou by město od MPSV mělo obdržet, by měla být ve výši maximálně 955.500 Kč.

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.