Město očima nezávislého člověka

Stánek s občerstvením definitivně končí

30.05.2016 11:34

Na posledním veřejném zasedání se v rámci diskuze s občany rozvířila otázka ukončení nájemní smlouvy pro provozovatele stánku s občerstvením Jadran u lékárny. Tento stánek zde stojí, samozřejmě s různými obměnami, od počátku devadesátých let a nyní jej chtělo vedení města dostat pryč.

Na základě této diskuze místostarosta Hynek Homolka provedl šetření a dne 27. 5. mi zaslal mail s tímto zněním, cituji doslova: Vážený pane Kapale, s odkazem na diskuzi z posledního zastupitelstva Vám zasílám zápis z jednání s panem Trajkovskim. Seznámil jsem se též podrobně s celým spisem a s podivem zjistil, že od roku 1999 pan Trajkovski nemá uzavřenu žádnou nájemní smlouvu, neboť ta mu byla v roce 1999 vypovězena a dokonce tato výpověď s povinností vyklidit stánek potvrzena pravomocným rozhodnutím soudu právě z roku 1999.“

Podle tohoto zjištění tudíž vyplývá, že od roku 1999 byl stánek u lékárny umístěn neprávem. Na základě tohoto zjištění místostarostou Homolkou bylo provedeno dne 19. 5. jednání s panem Trajkovskim, kde se projednávala možnost změny dohody o ukončení nájemního vztahu na užívání pozemku a prostranství pro umístění stánku s rychlým občerstvením Jadran. Z jednání a ze zápisu, který mi místostarosta Hynek Homolka též zaslal, vyplývá, že nájemce Trajkovski nepožaduje žádnou změnu již dříve uzavřené Dohody o ukončení „Dohody o dočasném užívání veřejného prostranství“, kterou nájem předmětného pozemku skončí nejpozději ke dni 30. 9. 2016 s tím, že pokud bude stánek odstěhován dříve, pak nájemce požádá město o ukončení nájemného k dřívějšímu datu.

Nájemce Trajkovski následně oznámil, že stánek dne 27. 4. 2016 prodal novému majiteli, a to Ivanu Vitanovovi, čímž však porušil ustanovení dohody o pronájmu, neboť smlouva byla vázána výhradně na jeho osobu. Znamená to, že původní nájemce Trajkovski musel, byť opožděně, nejpozději do data 27. 5. 2016 podat na město žádost o rozšíření smluvní spolupráce na nového majitele stánku, a to bez navýšení dosavadního stávajícího nájemného. I tak bude muset nový majitel stánku s rychlým občerstvením nejpozději do data 30. 9. 2016 stánek z prostoru u lékárny odstranit.

Takže sečteno a podtrženo, stánek bude s definitivní platností koncem léta odstraněn a my budeme čekat, co se s uvolněným prostranstvím bude dít v budoucnu. Není totiž ani vyloučeno, že pozemek u lékárny bude prodán a vyroste tam nový, nejlépe komerční, dům, uvidíme. Nicméně touto cestou děkuji místostarostovi Hynku Homolkovi za zaslané materiály k tomuto problému. Po pravdě řečeno, fakt, že nájemní smlouva byla nájemci již jednou vypovězena a navíc toto rozhodnutí bylo potvrzeno pravomocným usnesením soudu v roce 1999, bylo pro mne naprostou novinkou, vůbec jsem o tomto faktu nevěděl.

Vladimír Kapal

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.