Město očima nezávislého člověka

Vávra starostou? Utopie!

10.07.2011 12:16

Nemám nic proti člověku Milanu Vávrovi. Mohu dokonce říci, že ho mám jako člověka rád. Vždy jsem tvrdil a tvrdím doposud, že Milan Vávra je velice schopný člověk a pro město vykonal mnoho dobrého. Jsem dokonce přesvědčen, že Milan Vávra byl ze současného zastupitelstva jeden ze tří lidí, kteří by byli schopni mít na starosti investice. Tím dalším je Daniel Procházka a Stanislav Huml, současný místopředseda hospodářského výboru parlamentu. Nikoho dalšího ze zastupitelstva si na tomto místě ani nedovedu představit.

A jsme ale u další záležitosti, a to jsou sporná rozhodnutí. Milan Vávra jich má dost, řekl bych, že více než dost, a proto byla jeho osoba pro většinu stran v zastupitelstvu po volbách problematickou. Nakonec síla ODS a jejich místního předsedy Petra Tluchoře prosadila Milana Vávru na post zástupce starosty s gescí investic. Hned po volbách jsem prohlásil, a nebyl jsem sám, že téhle naší „vládě“ dávám maximálně rok. Mýlil jsem se, nevydržela ve stejném složení ani ten mnou předvídaný čas.

Stejně tak jsem tvrdil, a tvrdím dodnes, že nejlepším člověkem na místě starosty je Ondřej Přenosil, prostě si neumím představit jiného. Proto jsem s velkým překvapením četl na netu, že současná koalice končí a že se můžeme nadít i starostování právě Milana Vávry a na místě jeho zástupce Ninu Novákovou.

Zúčastnil jsem se všech jednání, a nebylo jich právě málo, před zasedáním zastupitelstva, na kterém Vávra rezignoval, a nikde a nikdy jsem neslyšel jedinou větu o tom, že by se zastupitelé ODS štěpili a někteří z nich si dokonce přáli výměnu starosty právě za Vávru.

Umím si představit i Ninu Novákovou na místě zástupce starosty, jen bych měl veliký problém, pokud by byla neuvolněnou, to dobré není. I takové návrhy padaly.

Vzhledem k faktům, které jsem uvedl, se proto domnívám, že předpokládat starostování Milana Vávry je čirou utopií. Po proběhlých jednáních je to prostě nesmysl. To by se opravdu musela ODS rozštěpit, odstřelit Přenosila, spojit se s TOP 09 a nezávislými, ale i tak by pravděpodobně dostatečný počet hlasů nesehnali.

Nejhorším, co nás mohlo potkat, tedy být až do září bez místostarosty s gescí přes investice, nás potkalo. O velkých penězích, potažmo výběru firem na akci náměstí, ale i dalších, které budou probíhat právě v tomto období, se bude rozhodovat bez toho, aby se vědělo, kdo je za konání a výběr přesně zodpovědný. Právě tomu jsme se snažili zabránit tím, že se neodsouhlasilo odvolání rady a vedení města a provést výměnu. Já, a spolu se mnou všichni zodpovědní, jsme se snažili zabránit tomu, aby byl na funkci místostarosty dovolen někdo, kdo nemá s investicemi zkušenosti.

Takže závěr: Koalice se nerozpadla, zatím, TOP 09, KSČM a dva nezařazení zastupitelé, zvolení za VV, stejně jako jediný zelený jsou stále mimo hru, jede se dál, i když ne zcela podle zaběhlých pravidel, ale že by někdo chtěl dotlačit Milana Vávru na místo starosty, je buď utopie nebo přání někoho, kdo je mu blízký.   

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.