Město očima nezávislého člověka

Voda zdražila, ale jen o málo

23.06.2016 10:03

Úterní veřejné zasedání zastupitelstva ve Staré Boleslavi přineslo pro občany města několik důležitých změn. Jako pokaždé, když se koná schůze zastupitelů ve Staré Boleslavi, byla diskuze s občany velice obsáhlá a také patřičně dlouhá, čímž se zasedání zastupitelstva protáhlo až téměř do jedenácté hodiny večerní. Zároveň bylo starostou města Vlastimilem Pickem oznámeno, že příští veřejné zasedání se bude, oproti zvyklostem, konat i o prázdninách, a to ve druhé polovině měsíce srpna.

V první části zasedání se hovořilo, opět jako obvykle, o podnětech občanů podaných na minulém zasedání. Asi nejdůležitějším sdělením byla informace o zajišťování klidu v prostorách okolo obchodního domu Labe v Brandýse, které je cílem zvýšeného zájmu městské policie. Zároveň bylo oznámeno jméno strážníka, který má tento prostor na starosti, a tím je strážník Vyskočil.

Pro občany je zřejmě nejdůležitějším faktem, vzešlým z tohoto jednání, navýšení ceny za vodu. Cena se zvedla o šedesát haléřů bez DPH za kubík vody. Pravdou ovšem též je, že poslední dva roky platila cena snížená oproti ceně předešlé o padesát haléřů, takže se fakticky zvedla cena za pitnou vodu o desetník, nicméně to znamená, že si od 1. 7. letošního roku za vodu opět připlatíme a cena není vůbec nízká. Za pitnou vodu je cena s DPH 35,65 Kč za kubík a stočné zůstalo nezměněno, tedy 35,99 Kč za 1 kubík. Při hlasování o zvýšení ceny za vodu hlasovalo čtrnáct zastupitelů pro navýšení ceny, jedna zastupitelka se zdržela, byla to Nina Nováková a Zdeňka Hajleková a já jsme hlasovali proti zvedání ceny za vodu. Vycházel jsem z toho, že voda patří mezi národní bohatství a národ není ani parlament, který o zvýšení ceny rozhodl, ale ani vedení města, ale my, všichni občané státu, my tvoříme národ a voda tudíž patří všem občanům, takže zcela souhlasím s těmi státy, například s Itálií, kde se pitná voda vůbec neplatí, právě z uvedené příčiny, a platí se pouze stočné. Při jednání o zvýšení ceny uvedl starosta Picek ceny vodného a stočného v okolních městech a tam všude jsou ceny vyšší. Ovšem již nebylo uvedeno, že tyto města stoprocentně nakupují veškerou pitnou vodu z Káraného, na rozdíl od našeho města, které používá celkem šest vlastních vrtů, takže se z Káraného nakupuje pouze část pitné vody, a to je podle mne ten nejdůležitější fakt. Město navíc uvažuje otevřít další vlastní vrt na pitnou vodu, který by měl stát půl milionu korun.

Dalším bodem, kde se jednání zadrhlo, bylo pořízení změn územního plánu. Podle sdělení vedení města se zatím nejednalo o odhlasování změny územního plánu, ale pouze o jeho počátku, ale z minulého volebního období a odsouhlasení nového a špatného územního plánu víme, že tímto způsobem lze snadno zastupitele ošálit. Nejvíce diskutovaným územím bylo okolí školy v Palachově ulici. Tam bylo navrženo zrušit park mezi areálem školy a Zápskou ulicí, která, jak víme, je velice frekventovaná, a namísto parku by vznikl prostor pro velikou víceúčelovou sportovní halu. A park by se zničil, navíc by děti chodily přímo na chodník této frekventované ulice. Z tohoto důvodu jsem hlasoval, spolu s několika dalšími zastupiteli, proti tomu, aby se o tomto místě vůbec jednalo a ponechalo by se tak, jak je. Školní areál je totiž dostatečně velký na to, aby se na něm vybudovala dostatečně velká tělocvična pro potřebu školy, ale malý na to, aby se vybudovala sportovní hala. Naše dvojměstí mělo totiž ve volebním programu vybudování této víceúčelové veliké sportovní haly, a tak ji prosazuje i přesto, že by vzala za své další zelená plocha ve městě.

Hlasoval jsem i proti tomu, aby se na místě bývalého zahradnictví naproti škole v Palachově ulici vybudovalo patrové parkoviště. Opět by vzaly za své vzrostlé a krásné stromy, navíc by se mohla ohrozit spodní voda pro mnoho domů v okolí, které využívají vlastní studny. Ale nejdůležitějším aspektem tohoto plánu je, že by se vybudovala stezka na místě soukromé zahrady. V návrhu změny úp je cesta uvedena jako veřejně prospěšná stavba a při takto označené stavbě lze i soukromý pozemek vyvlastnit. A to se mi hrubě nezamlouvá a jsem zásadně proti tomu, takže jsem opět, s několika dalšími zastupiteli, hlasoval proti tomu, aby se o této změně vůbec jednalo a jako obvykle jsem byl přehlasován.

Posledním bodem, kde se delší dobu nejen diskutovalo, ale marně i několikrát hlasovalo, byl návrh rady města, aby se neprominuly poplatky z prodlení a úroky z prodlení poplatku za nájemné manželům žijícím ve městě.  Byť v programu nebylo uvedeno nic více, během jednání vyplynulo, že by se mohla dát lhůta na zaplacení a posléze prominout úroky. Z jednání též vyplynulo, že manželská dvojice měla finanční problémy, ale v současné době má veškeré dluhy na nájemném poplaceny a nyní žádala o odpuštění pouze poplatku z prodlení a jejich úroků. Nesouhlasil jsem, aby se úroky a penále neodpustilo, protože to považuji za vysoce nemravné a dával jsem protinávrh, abychom poplatek z prodlení i úroky prominuli, ale můj návrh nebyl odhlasován. Poté bylo vzneseno několik dalších protinávrhů, ale ani jeden nebyl hlasováním přijat včetně původního návrhu rady města, takže se zastupitelé museli rozhodnout přerušit projednávání tohoto bodu do příštího jednání zastupitelstva, neboť ani jeden ze čtyř různých návrhů nebyl přijat. V tomto bodu budu opět hlasovat pro prominutí poplatku za prodlení a jejich úroků.

Domnívám se, že nikdo nepřestane nájemné platit jen tak z plezíru, ale proto, že se ocitl v nějaké finanční krizi. Pokud pak vše uhradí, a je zřejmé, že náhle nezbohatl zázrakem, poplatky z prodlení a jejich nemravné, byť zákonné, úroky, jen přispějí k prohlubování finanční krize v takových případech a s tím se nemohu zototožnit.

Posledním projednaným bodem byla změna jednacího řádu, kde se přistoupilo ke zjednodušení zápisů z veřejných zasedání i zasílání podkladů. Nyní si je bude muset každý zastupitel najít na příslušné stránce městského webu, ale já se obávám, že to s největší pravděpodobností nebude tak jednoduché, jak nám bylo slíbeno, no, uvidíme.

Vladimír Kapal

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.