Město očima nezávislého člověka

Vymáhání pohledávek vázne

06.06.2016 10:18

Správu pohledávek pro město vymáhá více právníků, například společnost Ponto Group. Finanční odbor předal radě města zprávu „Informace ke správě pohledávek“ právě od jmenované společnosti a tuto informaci obdržel finanční odbor dne 19. 5. 2016. Z této zprávy vyplynulo, že daňové pohledávky jsou předávány průběžně a řešeny. Avšak na město zatím nebylo přeposláno žádné finanční plnění, obyčejnou mluvou řečeno, městu žádné peníze z pohledávek zatím nepřišly.

Dle zápisu z jednání rady města vyplynulo, že větší problém nastává u tak zvaných nedaňových pohledávek, kde vyčíslení dluhů a následné vymáhání neproběhlo. Oddělení správy majetku města neobdrželo žádný přehled dlužníků od Brandýsko-boleslavské akciovky, zatím dostalo pouze seznam došlých plateb, a to ke dni 31. 3. 2016 a ještě bez konečného vyčíslení dluhu.

Oddělení správy majetku města by ke své činnosti potřebovalo přehled dluhů na nájemném právě od městské akciovky, která spravuje městský bytový fond, aby mohl být tento přehled předán k vymáhání společnosti Ponto Group. Ze zápisu z jednání rady města dále vyplynulo, že nájemníkům, kteří nájemné neplatí, nebyly od loňského prosince zaslány upomínky. Zároveň se v zápisu uvádí, že dluhy na nájemném, které spravuje dle příkazní smlouvy s městem AK Kubecová, jsou známy a též vymáhány.

Částka, která by měla být na nájemném vymáhána, není zanesena ani v účetním systému, jelikož městská akciovka nepředala finančnímu odboru účetnictví správy nemovitostí. Důvodem tohoto nepředání je fakt, že bývalý správce městského bytového a nebytového fondu, společnost Tommi Holding s.r.o. nepředalo městské akciovce ke dni zasedání rady města, ze kterého byl tento zápis pořízen, plné účetnictví v elektronické podobě. Svědčí to o dvou věcech, tou první je, že bývalý správce Tommi Holding s.r.o. zřejmě nesplnil své povinnosti, a to již z jakéhokoliv důvodu a druhým faktem je, že již půl roku není od dlužníků vymáháno dlužné nájemné. Pokud není vymáháno ihned po termínu plateb nájemného, tedy pokud není částka příliš vysoká, je větší naděje, že tuto částku dlužník uhradí, než pokud se s vymáháním čeká, až dlužná částka naroste do takových výšek, že ji nájemník již nedokáže uhradit a poté vznikají i městu ohromné problémy.

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.