Město očima nezávislého člověka

Zastupitelé budou řešit zrušení kuchyně

02.05.2016 10:10

Veřejné zasedání zastupitelstva se bude konat dne 5. května od 18 hodin v kapli brandýského zámku. Nejprve se však zastupitelé a veřejnost sejdou na Plantáži u pomníku obětem obou válek, aby uctili jak vypuknutí Pražského povstání, tak i osvobození republiky od nacistů.

Jak se stalo již zvykem, v úvodu zasedání zastupitelů odpoví starosta města Picek na otázky položené na minulém zasedání. Tentokrát je třeba je připomenout, protože od minulého zasedání uplynulo v Labi již opravdu hodně vody. Tak za prvé se bude hovořit o vybudování přechodu pro chodce u DPS ve Staré Boleslavi, poté o možnosti umístění zrcadla na křižovatce ulic Na Mýtkách a Dvořákova, bude se hovořit o komunikaci Třebízského, především o jejím povrchu, dále bude na programu starostovy řeči možnost doplnění signalizace v Královicích a pak velice důležitá informace, především pro Boleslaváky, bude řeč o obchvatu Staré Boleslavi. Probere se i umístění podzemních kontejnerů na jedenácti sběrných místech, i když mně osobně není jasný termín „podzemní kontejner“, jak je uvedeno v materiálech, bude se hovořit o provozu na dětském hřišti v Kralupské ulici a nakonec si přítomní vyslechnou zprávu i činnosti městské akciovky.

Po tomto bodu přijde na řadu diskuze s občany, ze které jistě vyplynou další otázky pro příští zasedání. Po zprávách z Kontrolního a Finančního výboru se bude volit nový člen finančního výboru, protože se již minule zřekl svého členství jeden z jeho členů a podle zákona musí nového člena výboru volit zastupitelstvo, a to při veřejném zasedání.

Zajímavý bod programu bude projednávání dotací pro letošní rok jak společenským a zájmovým organizacím, tak i sportovním a organizacím působícím v sociální oblasti, stejně jako se bude projednávat grantový program města.

Velice důležitým bodem jednání zastupitelů, a předem dlouho avizovaným, je dle vedení města bod „Návrh na sloučení příspěvkových organizací města.“ Podle mne, a jsem přesvědčen, že to je vůči občanům daleko správnější a výstižnější, a dokonce bych řekl, že čestnější, se jedná o definitivní zrušení kuchyně u školní jídelny ve Staré Boleslavi a nahrazení čerstvě uvařených obědů pro děti obědy dováženými z Brandýsa, z kuchyně u školy v Palachově ulici. I přes veškerá vysvětlování důvodů jsem přesvědčen, že definitivní zrušení kuchyně je zbytečné a dokonce pro Starou Boleslav nedobré. Z tohoto důvodu budu hlasovat proti zrušení této kuchyně a uvedu, že to považuji za diskriminaci dětí ze Staré Boleslavi.

V části programu zasedání o koupích a prodejích, které dle zákona musí odsouhlasit zastupitelstvo, se většinou jedná o organizace, ale v tomto případě je v programu uvedeno více prodeje soukromým osobám, nežli obvykle, takže se zastupitelé budou muset dobře rozhodovat.

Vzhledem k faktu, že od posledního konání veřejného zasedání zastupitelstva uběhlo hodně času, je na programu tolik bodů, že se zasedání jistě velmi protáhne. Jak je všeobecně známo, po delší době trvání zasedání, pozornost zastupitelů uvadá, únava se stupňuje a v mnoha případech pak unavení zastupitelé odhlasují i to, co by jinak neodhlasovali. Z tohoto důvodu se domnívám, že ponechání konání termínu veřejného zasedání až na konec zákonné lhůty tří měsíců, je právě z tohoto důvodu, aby se snadněji protlačily některé body. Jen upozorňuji, že po celé minulé volební období, tedy za působení minulé rady města, se kterou jsem po celé čtyři roky válčil, se vždy konalo veřejné zasedání zastupitelstva každý měsíc, s výjimkou prázdnin a já to tehdy považoval za správné. Schůze nebyly tak dlouhé a jednotlivým bodům se mohlo věnovat více času.

Vladimír Kapal

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.