Město očima nezávislého člověka

Zřejmě se už peče nová koalice

13.07.2011 10:34

Ještě při mimořádném zasedání zastupitelstva koncem června prohlásila rozzlobená místostarostka Ivana Čierná – Peterová, při předčasném odjezdu ze zasedání, že její osoba je pro TOP 09 nepřijatelná. S ní pak odjeli i ostatní dva členové SNK Procházka a Benda.

Jenomže čas běžel, krásné letní počasí pravděpodobně přispělo ke změně pohledu i názorů, a tak se stalo, že v úterý 12. července seděla místostarostka Čierná – Peterová v družném rozhovoru s předsedkyní místní TOP 09 Ninou Novákovou na terase pizzerie Felicita. Proč asi? To, co jsem očekával, že u nás bude velice horké politické léto, se naplňuje do slova a do písmene. Z družného a přátelského rozhovoru lze vydedukovat, že se obrušovaly hrany mezi TOP 09 a SNK, takže lze předpokládat, že se právě peče nová radniční koalice, tedy ODS, TOP 09 a SNK.

A co stávající člen koalice ČSSD? Inu, tam to také pořádně vře. Podle mých posledních informací se místostarosta Javůrek rozhodl, že si vytvoří trucpartaj v Brandýse a již začal na vzniku nové místní organizace pracovat. Samozřejmě za jediného předpokladu, a to, že si vznikem této trucpartaje udrží místo zástupce starosty, vždyť o to mu šlo přece od samého počátku a je pro to schopen udělat vše. Boleslavská ČSSD, pod vedením řádně zvoleného předsedy Josefa Daška tím zcela vypadne ze hry a sám předseda pravděpodobně i z rady města. Přece si tam nenechají rebela, který upozorňuje na nešvary, které se ve městě dějí, že?

A teď si zaspekuluji: Na základě těchto informací je pravděpodobné, že starostou i nadále zůstane Ondřej Přenosil, vždyť ODS má šest mandátů, tedy i s odstoupivším Vávrou. Jeho funkci zřejmě dostane generál Nekvasil. (Nelíbí se mu, když ho takto oslovuji, ale pro mne byl, je a navždy zůstane generálem.) Další dvě místostarostenská místa zůstanou nezměněna, tedy Ivana Čierná – Peterová (SNK) a Bohumil Javůrek (trucČSSD). V radě města i nadále zřejmě zůstane, kromě statutárních zástupců, kteří jsou tam ze zákona, Eva Štíbrová, namísto Daška se objeví Nina Nováková a na místě Procházky se zřejmě objeví další člen ODS, pravděpodobně Emr.

Je však docela možné, že si Nováková a Nekvasil místa prohodí, v tom případě by byla i Nina Nováková s největší pravděpodobností další neuvolněnou místostarostou, takže na opravdovou a velmi náročnou práci by zůstal jen Přenosil a Javůrek.

A teď perlička. V zastupitelstvu je jediný zástupce zelených, Kváča. A ten se dal slyšet, že by rád dostal, za podporu koalice, také místo zástupce starosty. To už mi však připadá jako komedie del arte. Ale popravdě řečeno, za celých dvaadvacet let, co pečlivě sleduji a popisuji místní komunální politiku, jsem ani jednou neslyšel, neviděl, ani se nedozvěděl, že by generál Nekvasil přišel na zasedání zastupitelstva, nebo se i jinak o dění ve městě zajímal, takže z tohoto hlediska by si funkci přece jenom více zasloužil Kváča, ten se alespoň dosti významně podílí na sportovním životě města, na rozdíl od Nekvasila, který o městě neví zbla nic.

Horké politické léto ve městě budu samozřejmě i nadále sledovat a jsem velmi rád, ale opravdu velice rád, že jsem v opozici a hodlám tam i zůstat. Už jenom pro to, že mohu psát to, co si myslím a nesvazuje mě žádný koaliční předpis.

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.